Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Študentka in njen obrok ob učenju

Jesenski izpitni in maturitetni roki se bližajo, zato nahrani tudi možgane! Tvoji možgani delujejo brez premora, zato je pomembno, da jih ustrezno nahraniš, le tako ti bodo dobro služili med izpiti. Dobra novica je, da prehrana za možgane ni zapletena, je pravzaprav uravnotežena in raznolika prehrana. Na ZPS smo zbrali nekaj nasvetov, da bo izbira živil lažja, saj tudi pretirano obremenjevanje s prehrano lahko vodi do glavobola.

1. Ne izogibaj se ogljikovim hidratom

Imamo dobro novico: ogljikovi hidrati sami po sebi ne redijo. Polnozrnata ogljikohidratna živila so celo bogat vir številnih vitaminov in mineralov. Izogibanje ogljikovim hidratom lahko povzroči občutek miselne meglice, saj so ogljikovi hidrati (glukoza) glavni vir energije za možgane.

2. Ne preskakuj obrokov

Če preskočiš zajtrk ali kosilo, obstaja velika verjetnost, da bodo tvoje misli med učenjem odtavale in da boš težko ostal/a zbran/a. Za ohranjanje koncentracije v prehrano vključi tudi kakšno malico.

3. Ne pozabi na sitost

Pomarančni sok in rogljiček ti bosta hitro dala veliko energije, a bo ta tudi hitro pošla. Če poješ kos polnozrnatega kruha s skuto, arašidovim namazom in marmelado ter kos sadja, pa boš dlje časa sit/a. Zakaj? Sadje doda volumen, polnozrnat kruh in sadje vsebujeta prehranske vlaknine, skuta pa je bogata z beljakovinami.

4. Hrana za možgane

Ribe (in oreški)

Maščobne kisline omega-3 so zelo pomembni gradniki možganov, delujejo protivnetno in pozitivno vplivajo na stanje možganov, s tem pa tudi na kognitivne funkcije. Kje jih najdeš? Predvsem v ribah in tudi oreških, a naj slednji ne bodo tvoj edini vir omega-3 maščobnih kislin, saj ne vsebujejo ključnih EPA in DHA, tako kot ribe

Mavrica sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava različnih barv poleg številnih vitaminov in mineralov vsebujeta tudi različne bioaktivne snovi, ki delujejo protivnetno in ščitijo telo, tudi možgane, pred škodljivim vplivom prostih radikalov.

Temna čokolada in kakav

Kakav in iz njega narejena temna čokolada (z vsaj 70 odstotki kakava) sta prava zakladnica bioaktivnih snovi, natančneje polifenolov (flavonoidov), ki delujejo antioksidativno. A ne pretiravaj s količino, saj gre za energijsko bogato živilo.

Pravi čaj in kava

Poleg antioksidantov vsebujeta tudi kofein oziroma tein. Zmeren vnos kofeina lahko poveča zbranost, medtem ko ima lahko čezmerno uživanje negativne stranske učinke, kot je motena kakovost spanca.

Voda

Dehidracija vodi v poslabšanje kognitivnih sposobnosti, kot sta pozornost in spomin. Celo blaga dehidracija lahko povzroči zaspanost in spremembe razpoloženja, vključno s povečanim občutkom tesnobe in razdražljivosti. Bistveno je, da telesu ves dan zagotavljaš dovolj tekočine in s tem podpiraš optimalno funkcijo možganov. Bidon z vodo naj bo tvoj obvezni spremljevalec, kamor koli greš.

ves kaj jes moja izbira partnerji