Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Za študente je novo študijsko leto začetek novih izzivov in priložnosti. Za marsikoga je to prvi večji korak na poti samostojnosti, učenja in odkrivanja. Soočajo se s številnimi spremembami in eno od ključnih področij, na katerem lahko sprejmejo pomembne odločitve, je prehrana.

Pravilna prehrana je ključna za ohranjanje energije, zdravja in osredotočenosti med intenzivnim študijskim procesom. To pa ni vedno preprosto, še posebej, če študij pomeni selitev od doma in mamina kuhinja in domač hladilnik postaneta le še »vikend razkošje«.

Če imate v družini študenta, ga pospremite na študij z nekaj koristnimi nasveti.

1. Prehrana "na bone"

Ponudniki subvencionirane študentske prehrane pogosto ponujajo mnogo več kot le pico in dunajske zrezke.

  • Izogibajte se jedem, pripravljenih s cvrtjem ali pečenjem na odprtem ognju. Namesto teh raje izberite pripravljene s kuhanjem, dušenjem v lastnem soku ali pečenjem v pečici.
  • Izogibajte se jedi, ki vsebujejo mastne mesne izdelke. Namesto jedi kot so hrenovke in klobase, raje izbirajte takšne, ki vsebujejo puste kose mesa ( piščančja ali puranja prsa brez kože, teletina, mlada govedina).
  • Trikrat do štirikrat na teden naj bodo na vašem jedilniku ribe. Te so pomemben vir esencialnih maščobnih kislin, in brezmesni obrok, bogat s stročnicami, kot so fižol, čičerika, grah, leča, soja. Stročnice, oreščki, semena, polnozrnate testenine, kruh in kaše so tudi bogat vir prehranske vlaknine.

Več nasvetov za uravnotežen obrok na bone >

2. Načrtovanje zajtrka

Vnaprej načrtujte zajtrke in pripravite seznam živil, ki jih potrebujete. S tem se izognete izgovorom, da niste zajtrkovali, ker je hladilnik prazen, ker niste imeli ideje, kaj pripraviti ...
Vrsto zanimivih receptov najdete tudi na naši spletni strani.

3. Naučite se osnov kuhanja

Priprava lastnih obrokov ne bo mogoča vsak dan, občasno pa zagotovo. Običajno je to bolj zdravo in cenejše kot naročanje hrane ali uživanje hitre prehrane.

4. Domači zamrznjeni obroki

Če imate omejen čas med študijskimi obveznostmi, razmislite o pripravi večjih obrokov in zamrzovanju manjših porcij. Tako boste imeli vedno pri roki pripravljen obrok. Pri pripravi vam lahko priskočijo na pomoč tudi mame in babice.

5. Urnik obrokov in nadzorovanje porcij

Poskusite vzdrževati reden urnik obrokov. To vam bo pomagalo ohranjati energijo in zbranost. Velikost porcije mora biti primerna vaši stopnji aktivnosti.

6. Zdravi prigrizki

Na zalogi imejte zdrave prigrizke, kot so oreščki, sadje, jogurt in zelenjava. Tako se izognete nepotrebnim obiskom prodajnih avtomatov z nezdravimi prigrizki ali ponudnikov s hitro prehrano.

7. Samodisciplina

Razvijte samodisciplino. Uravnotežena prehrana ni bistvena le za ohranjanje dobrega zdravja, temveč tudi za ohranjanje kognitivnih funkcij, energije in splošnega dobrega počutja v zahtevnih študentskih letih.

8. Za žejo pijte vodo

Izogibajte se pretiranemu uživanju sladkih pijač ali pijač s kofeinom.

9. Prodajni avtomat ne ponuja le slanih in sladkih prigrizkov ter sladkih pijač

Čeprav je ponudba v veliki meri nezdrava, imate možnost izbire. Za hitro malico na primer izberite oreščke in navadni jogurt.

Študente vabimo tudi, da spremljate objave na naši spletni strani in obiščete katerega od brezplačnih dogodkov, kjer lahko izveste veliko o zdravi prehrani. Na Univerzi v Mariboru že potekajo številne aktivnosti, na katerih tudi v okviru projekta Moja izbira = Veš, kaj ješ izbira 2. 0. nagovarjamo in ozaveščamo študente o pomenu zdravja, zdravega prehranjevanja in dobrega počutja (Krvodajalska akcija, Univerzitetna športna liga ipd.).

Preberite več >

ves kaj jes moja izbira partnerji