Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Na 30 slovenskih fakultetah smo pregledali sestavo sendvičev. Ugotovili smo, da so ti pogosto pretirano kalorični, mastni in slani. Študent, ki je zmerno telesno dejaven, zgolj z enim povprečnim sendvičem iz avtomata zadosti 17 % svojih dnevnih potreb po energiji.

Pregledali smo sestavo sendvičev v avtomatih s hrano in pijačo na 30 slovenskih fakultetah Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem. Pod drobnogled smo vzeli 19 različnih vrst sendvičev.

 veskajjes sendvic avtomat1

Za maščobe na prehranskem semaforju zasveti oranžna luč

Sendviči iz avtomatov so pogosto pretirano mastni. Za skupne in nasičene maščobe jim na prehranskem semaforju zasveti oranžna luč. S povprečnim sendvičem študent zaužije kar 24 % svojih dnevnih potreb za maščobe.

Večini je dodan sladkor

Čeprav vsem pregledanim sendvičem na prehranskem semaforju za sladkor zasveti zelena luč, pa je zaskrbljajoče, da velik delež (to je skoraj 70 %) vsebuje dodani sladkor. Iz seznama sestavin lahko razberemo, da je sladkor dodan večini žemljic in namazom.

Nizke vrednosti prehranske vlaknine

Predpakirani sendviči v avtomatih so v glavnini sestavljeni iz kruha, ki je narejen iz bele pšenične moke. Zato je njihova vsebnost za zdravje ugodne prehranske vlaknine majhna. V povprečju vsebujejo le 2 g prehranske vlaknine na 100 g.

S sendvičem študent zaužije več kot polovico še varnega dnevnega vnosa soli

Na prehranskem semaforju je desetim pregledanim sendvičem za sol zasvetila oranžna, devetim pa rdeča luč. Če študent zaužije povprečni sendvič iz avtomata, v svoje telo vnese 2,7 g soli, kar pa predstavlja 55 % še varnega dnevnega vnosa.

Veš, kaj ješ nasvet

  1. Na energijsko vrednost sendviča lahko vplivaš z njegovo količino. V avtomatu raje izberi manjši sendvič ali pa si ga polovico prihrani za kasneje.
  2. Sendvič lahko pri nekaterih ponudnikih dobiš tudi na študentski bon. Če je subvencioniran obrok označen s simbolom Prava izbira, veš, da je prehransko ustreznejši.
  3. Še bolje pa je, če si sendvič doma pripraviš kar sam. Kako sestaviti zdrav in uravnotežen sendvič, preveri tukaj.
  4. Kaj če je lakota večja in le sendvič ne bo dovolj? V primeru večje lakote poleg sendviča zaužij še kos sadja, navaden manj masten jogurt in dovoljšno količino vode iz pipe ali pitnika.

Preberite več >

ves kaj jes moja izbira partnerji