Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Prihaja čas toplih in sončnih dni, ko bomo večino svojega prostega časa preživeli zunaj, na izletih in v naravi. Za premagovanje lakote na poti je priporočljivo, da si prigrizke predhodno pripravimo doma. Kos sadja, žitna ploščica, pest oreškov ali narezane palčke zelenjave in namaz iz čičerike so vedno dobra izbira, vendar za mariskoga količinsko pogosto premalo.

Ali ste vedeli, da je lahko tudi sendvič zdrava in uravnotežena izbira? To je odvisno le od naše izbire sestavin, po katerih bomo bomo posegli pri njegovi pripravi.

Veš, kaj ješ nasvet za pripravo zdravega sendviča:

1. Sestavo sendviča začnimo z izbiro škrobnega živila

Svetujemo izbor polnozrnatih izdelkov, bogatih s prehransko vlaknino. Ta namreč ugodno deluje na naše zdravje, obenem pa podaljšuje občutek sitosti. Dobra izbira sta zato polnozrnat kruh ali polnozrnata tortilija.

2. Naj bo zelenjava ključna sestavina

Pester izbor zelenjavnih dodatkov, ki so lahko sveži ali termično obdelani, bo dal našemu sedviču svežino, teksturo in barvitost. Rezine sveže kumare, paprike, paradižnika, listi solate ali pest vrtne kreše so odlična izbira. Za manj hrustljavosti pa posezimo po avokadu ali kuhani papriki.

3. Izberimo puste in kakovostne vire beljakovin

To so lahko narezana piščančja ali puranja prsa, rezina pršuta in sira, konzervirana tuna, losos, trdo kuhano jajce ali popečen tofu. Predelanim mesninam, kot so salame se raje izogibajmo, saj pogosto vsebujejo veliko nasičenih maščobnih kislin, soli in aditivov.

4. Namaz naj ne bo preveč masten

Če želimo sendvič obogatiti tudi z namazom, naj majonezo ali maslo nadomesti manj masten mlečni namaz, namaz iz čičerike, hrena ali gorčica.

5. Pozorni bodimo tudi na velikost sendviča

Za potešitev lakote obrok zato raje dopolnimo s kosom sadja, manj mastnim jogurtom in dovoljšno količino vode.

Tako sestavljen sendvič lahko predstavlja priročno, nasitno in hkrati zdravo ter uravnoteženo izbiro za malico na poti, v službi ali na fakulteti. Njegovo sestavo lahko prilagodimo lastnemu okusu, sestavinam, ki jih imamo doma na zalogi oziroma času, ki ga imamo na voljo za pripravo. Kadar smo na poti, moramo odvisno od izbranih sestavin paziti le na temperaturo in čas shranjevanja. Priporočljivo je, da sendvič hranimo na hladnem, če nimamo te možnosti, pa ga zaužijmo najkasneje v dveh urah po njegovi pripravi.

Več zdravih in uravnoteženih receptov najdeš tukaj.

Preberite več >

ves kaj jes moja izbira partnerji