Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Energijske pijače so skupina brezalkoholnih gaziranih osvežilnih pijač, ki poleg vode, sladkorja, sladil in drugih aditivov vsebujejo še nekatere spojine, zaradi katerih se ne počutimo več tako utrujeni in imamo "več energije."

"Skrivnost" energijskih pijač je v kombinaciji sladkorja, ki zagotavlja energijo, kofeina, ki spodbuja delovanje centralnega živčnega sistema, poveča pozornost in zmanjša zaspanost ter drugih sestavin, ki oba učinka še potencirajo. Zaradi naštetega so energijske pijače zelo privlačne za mlade.

Poglejmo si podrobnejšo sestavo:

Energijske pijace

Sladkor:

  • Večini pregledanim energijskim pijačam na prehranskem semaforju za sladkor zasveti rdeča luč.
  • Vsebujejo tudi do 15,3 g sladkorja / 100 mL.
  • Z 250 mL pločevinko lahko torej spijemo do 10 kock sladkorja (kocka ≃ 4 g sladkorja).

Kofein:

  • Vsebujejo tudi do 32 g kofeina / 100 mL.
  • Z 250 mL pločevinko lahko tako spijemo do 80 mg kofeina.
  • Po podatkih EFSA je največji še varen vnos kofeina za otroke in mladostnike 3 mg / kg telesne mase / dan, kar pa 25 kg otrok (star približno 8 let) že skoraj preseže, če spije eno pločevinko energijske pijače.
  • Na pijačah, ki vsebujejo veliko kofeina (več kot 15 mg / 100 mL), je obvezna navedba: "Visoka vsebnost kofeina. Ni priporočljivo za otroke in nosečnice ali doječe matere."
  • Več o kofeinu in njegovih vplivih na zdravje si preberite v članku: O kofeinu v izdelkih.

Druge sestavine:

  • Poleg kofeina vsebujejo tudi tavrin, d-glukuronolakton in druge snovi, katerih sinergijski učinek na zdravje še ni dobro raziskan.

Kako so se energijske pijače odrezale na primerjalnem ocenjevanju, preverite v članku: Primerjalno ocenjevanje energijskih pijač. Noben izdelek ni dobil ocene višje od povprečno.

S skeniranjem črtne kode v aplikaciji Veš kaj ješ, lahko tudi za energijske pijače preverite vsebnost hranil. Ob izpisu pa vas bo pričakalo še opozorilo o visoki vsebnosti kofeina.

poudarek

Zaradi svoje sestave in »agresivnih« učinkov na naše počutje energijske pijače niso primerne za vsakodnevno uživanje. Njihovo pitje naj bo izjema, ne pravilo. Vsekakor pa naj jih ne bi uživali otroci, mladostniki, nosečnice in doječe matere.

V nekaterih državah so prodajo energijskih pijač mlajšim od 18 let že prepovedali (Litva, Latvija) oziroma se s to problematiko aktivno ukvarjajo tudi na političnem nivoju (Velika Britanija, Hrvaška, Norveška, Švedska).

Čas je, da se o uživanju energijskih pijač med mladimi spregovori tudi v slovenski javnosti

Promocijske aktivnosti za prodajo energijskih pijač so namreč usmerjene v vse mlajšo populacijo, ki jih uživa kar tako, doma med igranjem igric na računalniku, na treningu ali s prijatelji po šoli. Žal pa jim to nekateri starši še sami brez problema omogočijo.

Več o naši iniciativi proti uživanju energijskih pijač med mladimi si preberite v drobnogledu na spletni strani ZPS.