Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Zdrava in uravnotežena prehrana pripomore k splošnemu zdravju, počutju, delovni storilnosti in h kakovostnemu študiju. Zato je Slovenija z letom 2002 uvedla subvencionirano študentsko prehrano, ki študentom vsak delovni dan v mesecu omogoča vsaj en topel obrok brez doplačila. Vendar glede na velikost porcije in hranilno sestavo ti obroki pogosto niso primerni za vsakodnevno prehranjevanje študentov.

Ob natančnem pregledu gostinske ponudbe študentom se pokaže, da so obroki mnogokrat preveliki, vsebujejo veliko maščob, soli in hkrati premalo zelenjave. Redna izpostavljenost tovrstni energijsko bogati, a hranilno revni hrani pa v kombinaciji z odsotnostjo telesne dejavnosti pomembno prispeva k naraščajočemu trendu prekomerne telesne mase, debelosti in drugih kroničnih nenalezljivih bolezni med mlajšo odraslo populacijo.

poudarek
Zveza potrošnikov Slovenije: »Vizualna analiza 40 študentskih obrokov potrjuje, da so v praksi obroki, kuhani na sopari, v manjšini. So pa redno na meniju ocvrta živila in pice, ki po našem mnenju ne sodijo v ponudbo zdravih obrokov, sofinanciranih s strani države. Izbira je pogosto preskromna, premalo je rib, zelenjave, stročnic in mesnih alternativ.« Preberite več o tem >

Zakuhajmo pravo izbiro

Za ohranjanje ali izboljšanje zdravja študentov in njihove učinkovitosti pri študiju je zato ključnega pomena vzpostaviti bolj kakovostno subvencionirano študentsko prehrano in s tem spodbuditi mlade k boljšim prehranskim izbiram.

Obrok 1

Študentski obrok sestavlja: telečja rižota s piro, mešana solata, sezonsko sadje, voda. Avtor fotografije: Tadej Kreft

V ta namen so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije, v okviru projekta »Dober tek, študent!««, oblikovali strokovno podporo ponudnikom hrane. Ti bodo lahko od sedaj naprej s pomočjo izobraževanj poglobili znanje in izboljšali veščine za pripravo zdravju koristnih obrokov.

V okviru projekta, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, pa se je oblikoval tudi simbol »Prava izbira«, ki bo študentom omogočil lažjo prepoznavnost gostinskih obratov, ki nudijo zdrave in uravnotežene študentske obroke. Simbol »Prava izbira« lahko pridobijo gostinski ponudniki, ki so uspešno opravili usposabljanje o pripravi zdravju koristnih obrokov, in ki vsak dan ponujajo vsaj eno študentsko kosilo, ki ustreza kriterijem simbola »Prava izbira«.

Simbol »Prava izbira« tako študentom zagotavlja, da je njihov obrok količinsko in energijsko primeren, ima uravnoteženo sestavo in ustrezen način priprave.

Obrok 2

Študentski obrok sestavlja: juha, ribji zvitki z zelenjavo in pečeno polnozrnato polento z domačo paradižnikovo omako, mešana solata, voda. Avtor fotografije: Tadej Kreft

Veš, kaj ješ: 7 nasvetov pri izbiri študentskih obrokov

  1. Pri izbiri obroka upoštevajte pravilo: ena dlan beljakovinskega živila, ena pest škrobnega živila in dve pesti zelenjave oziroma sadja.
  2. Namesto jedi, ki vsebujejo mastne mesne izdelke, kot so hrenovke in klobase, raje izbirajte takšne, ki vsebujejo puste kose mesa, kot so piščančja ali puranja prsa brez kože, teletina, mlada govedina.
  3. Enkrat do dvakrat na teden naj bodo na vašem jedilniku ribe, ki so pomemben vir esencialnih maščobnih kislin.
  4. Vsaj enkrat tedensko izberite brezmesni obrok, bogat s stročnicami, kot so na primer fižol, čičerika, grah, leča, soja.
  5. Izbirajte obroke, ki vsebujejo živila, ki so vir prehranske vlaknine, kot na primer polnozrnate testenine, kaše, polnozrnat kruh, stročnice, oreški in semena.
  6. Izogibajte se jedem, pripravljenih s cvretjem ali pečenjem na odprtem ognju. Namesto teh raje izberite obroke pripravljene po postopku kuhanja, dušenja v lastnem soku ali pečenja v pečici.
  7. Ne pozabite na dovoljšen vnos tekočine. Za žejo namesto napitkov, ki jim je dodan sladkor, izberite vodo ali nesladkani čaj.

Obrok 3
Študentski obrok sestavlja: juha, sestavljena solata, polnozrnat kruh, sezonsko sadje, voda. Avtor fotografije: Tadej Kreft

Besedilo: Nina Križnik