Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Ali kako se s čim manj dodatnimi kilogrami vrniti med ljudi po samo-izolaciji.

Učenje in sedenje za knjigami ni za študente nič novega, a predavalnice in knjižnice so sedaj zamenjale majhne sobe in stanovanja, čas, ki ga imamo na voljo za prehranjevanje pa se je kar na enkrat raztegnil čez cel dan. Gibanje je omejeno, med tem ko je dostop do hladilnika in shrambe lažji kot kadarkoli. Če se ne bomo vzeli v roke in poskrbeli zase bomo iz krize izšli zakrnelih nog in z desetimi dodatnimi kilogrami.

Če ne živiš ravno v večjem mestu, študentski boni tokrat ne pridejo več v poštev, dostava je predraga in skuhati si boš moral sam. Oziroma, če kosilo zate skuha nekdo drug, poskrbeti vsaj za vmesne prigrizke, zajtrk in večerjo. Spodaj najdeš devet nasvetov, kako se ne vdati skušnjavi neskončnih prigrizkov in sladkih razvad, ter tudi v času samo izolacije poskrbeti za uravnoteženo prehrano.

1. Naredi si načrt: Odpri omare in poglej kaj se skriva v njih, popiši kaj imaš za porabit in si načrtuj obroke za cel teden iz obstoječih sestavin. Lahko si pripraviš miselni vzorec in med seboj povežeš različne sestavine, na primer: polenta bo danes za večerjo z mlekom, jutri jo bom imel popečeno na maslu skupaj s skledo solate in pečenim piščancem za kosilo. Tako se boš izognil napadom lakote med učenjem in si zagotovil topel obrok med online predavanji in pisanji seminarskih nalog.

2. Napiši si nakupovalni listek manjkajočih sestavin in se v trgovino opravi največ enkrat tedensko, le po izdelke na seznamu. Ne kupuj prevelikih količin in razmisli, kakšen je rok uporabe nakupljenih živil in kako jih boš porabil. S preudarnim nakupom se boš izognil metanju hrane stran in omogočil dostop do živil tistim, ki jih res potrebujejo.

3. Ne kupuj izzivalne hrane: uživanju prigrizkov se najlažje izogneš s tem, ko jih enostavno ne kupiš. Če nisi sam odgovoren za nakupovanj hrane v družini, prosi ostale naj tvoj predlog upoštevajo.

"Za večerni filmski maraton bo najbolje če izbereš koruzo in si sam pripraviš pokovko na žlici repičnega olja, pri soli pa ne pretiravaj! Če si čez dan zaželiš prigrizek ob učenju pa dobro zmiksaj konzervo čičerike z malo česna in olja, ter si poleg nareži hrustljav korenček. Kadar si zaželiš nekaj sladkega namesto čokolade raje preizkusi svoje slaščičarske sposobnosti in ustvari sladico, ki jo boš sladkal predvsem z dodatkom sadja."

4. Kupuj sezonsko in lokalno: lokalno, sezonska hrana je bolj sveža in kakovostna, z nakupom pa podpiraš slovensko gospodarstvo, ki bo verjetno kmalu v zelo slabem stanju. Trenutno lahko pri lokalnih kmetih med drugim dobiš korenje, rdečo peso, por, solato in črno redkev. Na družbenih omrežjih je kar nekaj skupin s ponudniki domačih pridelkov, kaj ponujajo v tvoji občini pa si lahko pogledaš na spletni strani našasuperhrana. 

5. Ustvari si dnevni ritem: določi si okvirne ure prehranjevanja, spanja in drugih aktivnosti. S tem si boš zagotovil normalen potek dneva in ne boš celega preživel le za računalnikom ali televizijo. V pomoč ti bo tudi pri načrtovanju obrokov in pripravi ter usklajevanju življenja z družino ali drugimi sostanovalci.

6. Jej zavestno in zgolj v jedilnici: ko ješ ugasni televizijo in telefon, usedi se za mizo v jedilnici (nikakor ne pred računalnikom) in se posveti hrani, ki jo uživaš. Pozornost preusmeri na okus, barvo in vonj hrane ter bodi ponosen na to kar si skuhal, oziroma se zahvali mami za dober obrok. Za hranjenje si vzemi čas.

7. Zmanjšaj velikost porcij: s tem ko ne kolesariš več do fakultete, ne hodiš do avtobusa in ne greš za vikend na izlet v hribe, si kar dobro znižal svoje dnevne potrebe po energiji. Ustrezno zmanjšaj količino in energijsko gostoto hrane, ki jo zaužiješ. Kaj to pomeni? Enostavno si naloži manj krompirja ali makaronov ter zmanjšaj količino olja, ne zmanjšuj pa količine beljakovin (skuta, jajca, pusto meso,…) in povečaj količino sadja ter zelenjave.

8. Ustvarjaj: sedaj imaš odlično priložnost, da tudi v kuhinji sprostiš svojo umetniško žilico. Poišči zanimiv recept in ga prilagodi sestavinam, ki jih imaš na voljo. Lahko pa si izmisliš tudi nekaj povsem svojega. Ne pozabi se posneti in objaviti na Instagram s hastagom #veskajjes.

9. Športaj: izkoristi lepe dni in pojdi na sprehod v naravo, razišči skrite kotičke v tvoji okolici za katere nisi vedel, da sploh obstajajo. V maju lahko že s seboj odneseš odejo in se po vzponu na bližnji hrib ali dolgem sprehodu po travnikih spočiješ in nadoknadiš vitamin D, ki si ga izgubil med zimo.

 VKJSLogo