Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Fermentirane bučke

Malice & prigrizki

Fermentirane bučke

Sestavine

  • 1 bučka
  • Sol
  • Voda
  • Stroki česna
  • Sveža zelišča (peteršilj, koper, bazilika, timijan)
  • Poper v zrnju

Navodila za pripravo

  1. Bučko temeljito operemo in narežemo na palčke ali tanke rezine.
  2. V posodi zmešamo narezano bučko s svežimi zelišči, poprovimi zrni in na drobno sesekljanim česnom.
  3. V veliki posodi pripravimo slanico s 3 % soli tako, da zmešamo vodo in sol (na 100 ml vode dodamo 3 g soli), dokler se ta popolnoma ne raztopi.
  4. V manjši kozarec za vlaganje naložimo pripravljeno bučko čim tesneje skupaj.
  5. V skoraj poln kozarec bučk nalijemo pripravljeno slanico tako, da je vsebina kozarca popolnoma prekrita. V primeru, da bučke priplavajo na gladino, lahko v kozarec dodamo mrežico za vlaganje. Lahko si pomagamo tudi z lesenimi palčkami, ki jih sicer uporabljamo za sladice, le – te prekrižane zataknemo pod rob kozarca. Pozor! Fermentacija poteka brez prisotnosti kisika, zato lahko v primeru, ko so sestavine v stiku z zrakom in plavajo na gladini slanice, pride do kvara.
  6. Kozarec zapremo in bučke fermentiramo na sobni temperaturi 5-7 dni. Med tem enkrat na dan odpremo pokrov, da iz kozarca izpustimo pline, ki nastajajo pri fermentaciji.
  7. Po 5-7 dneh kozarec postavimo v hladilnik, kjer lahko fermentirane bučke hranimo približno 4 mesece.  

Fermentirane bučke lahko pripravimo tudi brez dodatka česna, zelišč in poprovih zrn, saj bo tako okus bučk izrazitejši. Bučke lahko zamenjamo s korenjem, kumarami in podobno zelenjavo. Uporabimo lahko tudi različne kombinacije zelišč. Fermentirano zelenjavo lahko dodamo v razne solate, zelenjavno-žitne sklede, ali pa jo uporabimo za popestritev narezkov ter kot priloga jedem z žara.   

Prehranski profil
    Na 100 g obroka Na porcijo/osebo (70 g)
   Energijska vrednost  14 kcal  9,8 kcal
Zelena luč na prehranskem semaforju  Maščobe  0 g 0 g
Zelena luč na prehranskem semaforju  Nasičene maščobne kisline  0 g 0 g
Zelena luč na prehranskem semaforju  Sladkor  2,0 g 1,4 g
 Rumena luč na prehranskem semaforju  Sol  1,0 g  0,7 g
   Prehranska vlaknina  0,7 g 0,5 g
   Beljakovine  0,9 g 0,6 g
   Ogljikovi hidrati  2,3 g 1,6 g

*Izračun hranilne vrednosti je narejen s pomočjo platforme OPKP.   

Avtorica recepta: Tina Simčič