Sestavine
- 1 bučka
- Sol
- Voda
- Stroki česna
- Sveža zelišča (peteršilj, koper, bazilika, timijan)
- Poper v zrnju
Navodila za pripravo
- Bučko temeljito operemo in narežemo na palčke ali tanke rezine.
- V posodi zmešamo narezano bučko s svežimi zelišči, poprovimi zrni in na drobno sesekljanim česnom.
- V veliki posodi pripravimo slanico s 3 % soli tako, da zmešamo vodo in sol (na 100 ml vode dodamo 3 g soli), dokler se ta popolnoma ne raztopi.
- V manjši kozarec za vlaganje naložimo pripravljeno bučko čim tesneje skupaj.
- V skoraj poln kozarec bučk nalijemo pripravljeno slanico tako, da je vsebina kozarca popolnoma prekrita. V primeru, da bučke priplavajo na gladino, lahko v kozarec dodamo mrežico za vlaganje. Lahko si pomagamo tudi z lesenimi palčkami, ki jih sicer uporabljamo za sladice, le – te prekrižane zataknemo pod rob kozarca. Pozor! Fermentacija poteka brez prisotnosti kisika, zato lahko v primeru, ko so sestavine v stiku z zrakom in plavajo na gladini slanice, pride do kvara.
- Kozarec zapremo in bučke fermentiramo na sobni temperaturi 5-7 dni. Med tem enkrat na dan odpremo pokrov, da iz kozarca izpustimo pline, ki nastajajo pri fermentaciji.
- Po 5-7 dneh kozarec postavimo v hladilnik, kjer lahko fermentirane bučke hranimo približno 4 mesece.
Fermentirane bučke lahko pripravimo tudi brez dodatka česna, zelišč in poprovih zrn, saj bo tako okus bučk izrazitejši. Bučke lahko zamenjamo s korenjem, kumarami in podobno zelenjavo. Uporabimo lahko tudi različne kombinacije zelišč. Fermentirano zelenjavo lahko dodamo v razne solate, zelenjavno-žitne sklede, ali pa jo uporabimo za popestritev narezkov ter kot priloga jedem z žara.
Prehranski profil | |||
---|---|---|---|
Na 100 g obroka | Na porcijo/osebo (70 g) | ||
Energijska vrednost | 14 kcal | 9,8 kcal | |
Maščobe | 0 g | 0 g | |
Nasičene maščobne kisline | 0 g | 0 g | |
Sladkor | 2,0 g | 1,4 g | |
Sol | 1,0 g | 0,7 g | |
Prehranska vlaknina | 0,7 g | 0,5 g | |
Beljakovine | 0,9 g | 0,6 g | |
Ogljikovi hidrati | 2,3 g | 1,6 g |
*Izračun hranilne vrednosti je narejen s pomočjo platforme OPKP.
Avtorica recepta: Tina Simčič