Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Zajtrk

Ajdovi kolački z grškim jogurtom in medom oz. prekmurski zajtrk na Foodiva način

Sestavine: 
0,5 skodelice  ajdove moke
0,5 skodelice  ovsenih kosmičev
1 žlica   mletih orehov
0,5 skodelice   sukrina* 
0,5 žličke   sode bikarbone
ščepec   himalajske soli
 jajce
1 žlica   predhodno namočenih chia semen
0,5 skodelice   grškega jogurta
0,5 skodelice   mandljevega mleka* * 
1 žlica   bučnega olja
3 žlice   kokosovega olja
   voda (po potrebi)
   * naravno sladilo brez energijske vrednosti – lahko ga v enaki količini po želji nadomestite
z navadnim oz. kokosovim sladkorjem ali medom)
   * * namesto mandljevega mleka lahko uporabite tudi vodo
   Če so vam ljubši bolj puhasti kolački, lahko dodate pecilni prašek ali vinski kamen.
   
   Krema:
1 lonček   grškega jogurta
strok   vanilije
1 žlica   medu
10 g   želatine
   
 Navodila za pripravo: 
 1KORAK     V dveh ločenih posodah najprej zmešamo suhe in mokre sestavine posebej, nato jih zmešamo še skupaj.
  Dobimo maso za 12 kolačkov. Ker se vsaka moka malo drugače obnaša, količino vode na koncu dodajamo
  po potrebi, če bi bila zmes pregosta za mešanje.
2 KORAK     Pečemo 20 minut v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj.
3 KORAK     Pripravimo kremo. Iz stroka vanilje z noževo konico poberemo semena in zmešamo s preostalimi sestavinami.
4 KORAK     Kolačke prerežemo na pol in spodnjo plast izdatno namažemo s pripravljeno kremo, pokrijemo in jih vsaj za 3 ure,
  najbolje pa čez noč, postavimo v hladilnik.
    Kolački so odlični kot zajtrk "za sabo" oz. kot malica v šoli/službi.

 

  Prehranski profil na 100 g obroka: Na porcijo (za eno osebo) Na celoten  obrok
257,0 kcal 260,2 kcal 1560,9 kcal
rdeca1 maščobe: 13,6 g 13,8 g 82,84 g
rumena nasičene maščobne kisline: 7,5 g 7,6 g 45,7 g
zelena1 sladkor:  5,0 g 5,0 g 30,01 g
zelena1 sol: 0,1 g 0,2 g 0,9 g
  vlaknine: 3,6 g 3,7 g 22 g
  beljakovine: 11,3 g 11,5 g 68,71 g
  ogljikovi hidrati: 22,3 g 22,5 g 135,14

 

 

Recept: Sasha_Foodiva

Foto: Peter Irman