Sestavine: | |
0,5 skodelice | ajdove moke |
0,5 skodelice | ovsenih kosmičev |
1 žlica | mletih orehov |
0,5 skodelice | sukrina* |
0,5 žličke | sode bikarbone |
ščepec | himalajske soli |
1 | jajce |
1 žlica | predhodno namočenih chia semen |
0,5 skodelice | grškega jogurta |
0,5 skodelice | mandljevega mleka* * |
1 žlica | bučnega olja |
3 žlice | kokosovega olja |
voda (po potrebi) | |
* naravno sladilo brez energijske vrednosti – lahko ga v enaki količini po želji nadomestite z navadnim oz. kokosovim sladkorjem ali medom) |
|
* * namesto mandljevega mleka lahko uporabite tudi vodo | |
Če so vam ljubši bolj puhasti kolački, lahko dodate pecilni prašek ali vinski kamen. | |
Krema: | |
1 lonček | grškega jogurta |
strok | vanilije |
1 žlica | medu |
10 g | želatine |
Navodila za pripravo: | |
1KORAK | V dveh ločenih posodah najprej zmešamo suhe in mokre sestavine posebej, nato jih zmešamo še skupaj. Dobimo maso za 12 kolačkov. Ker se vsaka moka malo drugače obnaša, količino vode na koncu dodajamo po potrebi, če bi bila zmes pregosta za mešanje. |
2 KORAK | Pečemo 20 minut v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj. |
3 KORAK | Pripravimo kremo. Iz stroka vanilje z noževo konico poberemo semena in zmešamo s preostalimi sestavinami. |
4 KORAK | Kolačke prerežemo na pol in spodnjo plast izdatno namažemo s pripravljeno kremo, pokrijemo in jih vsaj za 3 ure, najbolje pa čez noč, postavimo v hladilnik. |
Kolački so odlični kot zajtrk "za sabo" oz. kot malica v šoli/službi. |
Prehranski profil na 100 g obroka: | Na porcijo (za eno osebo) | Na celoten obrok | |
257,0 | kcal | 260,2 kcal | 1560,9 kcal |
maščobe: 13,6 g | 13,8 g | 82,84 g | |
nasičene maščobne kisline: 7,5 g | 7,6 g | 45,7 g | |
sladkor: 5,0 g | 5,0 g | 30,01 g | |
sol: 0,1 g | 0,2 g | 0,9 g | |
vlaknine: 3,6 g | 3,7 g | 22 g | |
beljakovine: 11,3 g | 11,5 g | 68,71 g | |
ogljikovi hidrati: 22,3 g | 22,5 g | 135,14 |
Recept: Sasha_Foodiva
Foto: Peter Irman