Domačo orehovo potico, tako kot so jo pripravljale že naše (pra)prababice, boste na trgovskih policah zelo težko našli. Pregledali smo 10 orehovih potic, dve sta bili brez rozin, ena pa veganska. Če želite potico brez aditivov, vas čaka branje deklaracij, saj so takšne potice prej izjema kot pravilo. Mi smo našli eno samo.

Voda na vrhu seznama sestavin?!
Pregled seznama sestavin izbranih potic nam razkrije, da se receptu za slovensko potico (ZTP) najbolj približa Mercator, slovenska potica, ki tudi nosi oznako zajamčena tradicionalna posebnost. Vsebuje le moko, orehe, mleko, sladkor, maslo, rozine, jajčni beljak in rumenjak, kvas, rum, cimet, sol in aromo. Tudi seznam sestavin ostalih pregledanih potic se običajno začne z belo pšenično moko, kar pomeni, da jo je v izdelku največ, sledijo orehi, sladkor, voda, maščoba (v večini rastlinska) ter številne mlečne in jajčne sestavine, aditivi in arome. Pri izdelku Slovenski izdelek, orehova potica pa je prva sestavina na seznamu voda, kar nas je precej presenetilo, saj to pomeni, da je v izdelku največ vode. Veganska potica ne vsebuje mlečnih in jajčnih sestavin.

 

Maslo uporabljeno le pri eni potici
Ko potico pripravimo doma, običajno uporabimo maslo, ki je tudi del sestavin v receptu za slovensko potico ZTP. Med pregledanimi poticami, pa je maslo uporabljeno le pri izdelku Mercator, slovenska potica. Nekaj ga je skupaj z rastlinskimi maščobami dodanega še v izdelku Okus tradicije, orehova potica. Ostale potice vsebujejo zgolj rastlinske maščobe, predvsem sončnično in repično ter kokosovo in palmino olje. Zamenjava masla z rastlinskimi maščobami zagotovo vpliva na nižjo ceno vhodnih surovin, hkrati pa nudi boljše tehnološke lastnosti pri pripravi potic in daljšo obstojnost. V izdelku Slaščičarstvo Kovačič, orehova potica so rastlinske maščobe v delno hidrogenirani obliki, kar pomeni, da je velika verjetnost, da je v izdelku prisotnih tudi nekaj zdravju škodljivih trans maščobnih kislin.

 

Od 9 do 28 % orehov
V potici si običajno želimo več nadeva, saj je potica tako bolj okusna in sočna. Proizvajalci na poticah navajajo, da vsebujejo od 40 do 60 % nadeva, a naj vas te vrednosti ne zavedejo, saj ne odražajo dejanske količine orehov. Pregledane potice so vsebovale od 9 do 28 % orehov. Vsem, z izjemo dveh (Okus tradicije, orehova potica in Slovenski izdelek, orehova potica), so v nadevu dodane tudi rozine.

 

Aditivi in arome
Sestavine, ki se jim pri domači peki skoraj zagotovo izognemo, so arome in številni aditivi, ki so večini pregledanih potic dodani v obliki emulgatorjev, sredstev za uravnavanje kislosti ter obdelavo moke, konzervansov in barvil. Popolnoma brez aditivov je le izdelek Mercator, slovenska potica, ki vsebuje le aromo. Po drugi strani pa se pri edini potici, ki nosi ime »domača« seznam aditivov kar ne konča. Domača orehova potica – Žito vsebuje: sredstvo za uravnavanje kislosti: citronska kislina, kalcijev fosfat, kislina: ocetna kislina, sredstvo za obdelavo moke: askorbinska kislina, konzervans: kalijev sorbat, sorbinska kislina, žveplov dioksid, emulgatorja: sojin lecitin, mono in di gliceridi maščobnih kislin, barvilo: karoteni.

 

Energijska bomba
Potice vsebujejo približno 1550 kJ/370 kcal na 100 g, kar jih uvršča med energijsko bogata živila. Na prehranskem semaforju jim tako za maščobo (7,3 g do 37,7 g v 100 gramih izdelka), kot nasičene maščobe (1,8 g do 9,3 g v 100 gramih izdelka) zasveti oranžna ali celo rdeča luč. Poleg maščobe vsebujejo tudi lepo količino sladkorja, od 9,7 g do 23,9 g v 100 g. Barve na semaforju nam potrjujejo, da je potica sladica, ki ni namenjena vsakodnevnemu uživanju, seveda pa si kak kos ob praznični priložnosti lahko privoščimo.

 

Naš nasvet:
Če še niste, je mogoče sedaj priložnost, da se preizkusite v pripravi potice. Lahko uporabite kar recept za slovensko potico (ZTP). Ne skrbite, tudi če vam ne bo popolnoma uspela, saj je za pripravo potrebnih kar nekaj veščin, lahko pa računate na začetniško srečo 😊 . Če se odločite za nakup potice v trgovini, priporočamo tisto, ki je pripravljena z enostavnim receptom brez dodanih aditivov in veliko orehov (Mercator, slovenska potica). A, ker vsebuje veliko maščob nasičenih maščob in sladkorja, ne pretiravajte s količino.

 

Recept za slovensko potico z orehovim nadevom in rozinami, z zaščiteno tradicionalno posebnostjo (ZTP), ki je v postopku potrditve na Evropski komisiji (kliknite na fotografijo za povečavo):

potica recept


vir: Ministrstvo za kmetijstvo

pecjak

 

Pečjak, Orehova potica z rozinami

Orehi: 28,3 %*
Rozine: Da
Število aditivov: 2
Arome: Da

 

mercatorslovenskaves kaj jes izbira zelen1

 

Mercator, Slovenska potica, orehova z rozinami
Orehi: 27 %
Rozine: Da
Število aditivov: 0
Arome: Da

 

 

 

mlinostest

 

 

Mlinotest, orehova potička

Orehi: 25 %
Rozine: Da
Število aditivov: 3
Arome: Da

 

 

 

 

 

sparpremium

 

 

Spar Premium orehova potica

Orehi: 24 %*
Rozine: Da
Število aditivov: 9
Arome: Da

 

 

 

 

 

zitodomaca

 

 Žito, Domača orehova potica

Orehi: 21,6 %*
Rozine: Da
Število aditivov: 10
Arome: Da

 

 

 

meractorveganska

 

Mercator, Veganska orehova potica
Orehi: 16 %
Rozine: Da
Število aditivov: 1
Arome: Da

 

 

  

 

kovacic

 

 

Slaščičarstvo Kovačič, orehova potica
Orehi: 15 %
Rozine: Da
Število aditivov: 2
Arome: Ne

 

 

 

slovenskiizdelek

 

Slovenski izdelek, orehova potica
Orehi: 12 %*
Rozine: Ne
Število aditivov: 4
Arome: Da

 

 

zito

 

Žito, orehova potica

Orehi: 10,8 %
Rozine: Da
Število aditivov: 9
Arome: Da

 

 

 

zitodomaca

 

 Okus tradicije, orehova potica

Orehi: 9 %
Rozine: Ne
Število aditivov: 5
Arome: Da

 

 

* Podatek je izračunan iz deleža orehov v nadevu in navedenega odstotka nadeva

Preveri prehranski profil

Z embalaže prepiši hranilne vrednosti izdelka in preveri, ali mu zasveti rdeča, rumena ali zelena luč. Vnesi vrednosti na 100 g ali 100 ml izdelka.

Vsebnost je primerna zdravemu prehranjevanju! Super izbira!
Vsebnost je rahlo nad mejo zdravega. Ne pretiravaj s količino!
x Vsebnost ni najboljša! Tega izdelka zaužij čim manj in ne pogosto.

 

Maščobe

g

Na. Mašč. Kisl.

g

SLADKOR

g

SOL

g

Preh. vlaknine

g

Maščobe

g

Na. Mašč. Kisl.

g

SLADKOR

g

SOL

g

Tabela vsebnosti

HRANA
(g na 100 g)
x
Maščobe 3 g 3 - 20 g 20 g
Nasičene mašč. kisl. 1 g 1 - 5 g 5 g
Sladkor 5 g 5 - 15 g 15 g
Sol 0,3 g 0,3 - 1,5 g 1,5 g
Prehranske vlaknine 6 g 3 - 6 g 3 g

 

       
PIJAČA (g na 100 ml) x
Maščobe 1,5 g 1,5 - 10 g 10 g
Nasičene mašč. kisl. 0,75 g 0,75 - 2,5 g 2,5 g
Sladkor 2,5 g 2,5 - 6,3 g 6,3 g
Sol 0,3 g 0,3 - 1,5 g 1,5 g

Tabela vsebnosti

Tabela vsebnosti