Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Ko govorimo o hrenu, imamo v mislih hrenovo korenino torej surovo rastlino, ki jo najpogosteje uporabljamo v kulinariki kot sestavino raznih prilog. Za hren lahko rečemo, da je danes nepogrešljiv spremljevalec vseh prazničnih pojedin. A marsikdo ubere bližnjico in kot prilogo kupi kar hrenu v kozarčkih, ki jih lahko najdemo na trgovskih policah.


Proizvajalci hrenovo omako pogosto poimenujejo kar hren, a je med rastlino in `hrenom v kozarčku´ občutna razlika, zato bi bilo bolj primerno tovrstne izdelke poimenovati hrenova omaka ali hrenov namaz. Pregledali smo nekaj hrenovih omak brez in z različnimi dodatki kot so jabolka in smetana.

 

Delikatesna hrenova omaka
Najbolj pogosta je hrenova omaka, ki jo proizvajalci poimenujejo delikatesni hren. Pregled seznama sestavin nam nemudoma razkrije, da ta omaka ne vsebuje zgolj hrena (rastline), saj ta predstavlja zgolj polovico izdelka. V delikatesnem hrenu so še voda, olje, kis, sladkor in sol. Nekateri vsebujejo tudi gorčico (Tina) in mlečne beljakovine (Natureta). Prav vsi pregledani delikatesni hreni pa so vsebovali še aditive, ki so uporabljeni bodisi kot stabilizator ali gostilo, sredstvo za uravnavanje kislosti in antioksidant. En izdelek (Tina) je imel dodano še aromo.

hren1

hren2Ekstra pekoča hrenova omaka
Sestava izdelka je podobna kot pri delikatesni hrenovi omaki, le da vsebuje malenkost več hrena (68 %).

 

 

 

 

 

hren3Hrenova omaka z jabolki
Tu je slika nekoliko drugačna kot pri delikatesni hrenovi omaki, saj večino (70 %) vsebine prestavlja jabolčni pire. Zagotovo bi bilo v tem primeru bolj ustrezno poimenovanje jabolčni pire s hrenom. Hren je na drugem mestu na seznamu sestavin in njegov delež prestavlja manj kot 30 % celotnega izdelka. Ostale sestavine, vključno z aditivi, so podobne kot pri delikatesnem hrenu.

 

 

 

hren4Hrenova omaka s smetano
Sestava hrenove omake s smetano se od delikatesne razlikuje po tem, da vsebuje manj hrena, v omaki ga je le četrtino (25 %) in da ima dodano smetano (23 %).

 

Sladkor ali maščoba
Iz hranilne tabele, ki se običajno nahaja na zadnji stranji izdelka, lahko razberemo koliko posameznih hranil vsebuje. Med prebiranjem ugotovimo, da je že med podobnimi omakami, ki jih proizvajalci poimenujeo delikatesni hren, veliko razlik. Vsebujejo lahko od 8 do 19 g maščobe, za kar jim na semaforju zasveti ornažna luč. Mogoče vas bo presenetilo tudi dejstvo, da večina vsebuje tudi kar nekaj sladkorja, vrednosti se gibljejo od 3,8 do 9 g sladkorja na 100 g izdelka. Vsekakor je med podobnimi izdelki delikatesnih hrenov najbolje izbrati tistega, ki mu na semaforju največkrat zasveti zelena luč, saj vsebuje manj maščobe, nasičenih maščob in sladkorja.

Če pa vam je specifičini okus hrena premočan in imate raje bolj sladkast okus, lahko posežete tudi po hrenu z jabolki, ki vsebuje malo maščobe in nasičenih maščob in srednjo vrednost sladkorja (8,4 g /na 100 g), a v tem izdelku sladkor ni dodan, vsebuje namreč le naravno prisotne sladkorje iz jabolk.

Poleg omake z jabolki tudi hrenova omaka s smetano vsebuje manj hrena in je zato po okusu bolj blaga od delikatesne ali pekoče hrenove omake. Vsebuje pa kar nekaj maščobe (rdeča luč na semaforju) in nasičenih maščob, ki ju v izdelek prispeva ravno smetana, zato ni najboljša izbira in z njo ni dobro pretiravati.

Naš nasvet:
1. Hrenovo omako si lahko enostavno pripravite tudi sami. Za vas smo pripravili dva preprosta recepta. Priprava je hitra in preprosta.
a. Hrenova omaka s skuto
Na drobno naribano polovico korenine hrena zmešamo z 250 g skute, dodamo nekaj žlic jogurta in posolimo. Po želji dodamo še narezan drobnjak ali peteršilj.
b. Hrenova omaka z jabolkom
Na drobno naribani polovici korenine hrena in dvema manjšima ali enemu večjemu jabolku, dodomo še nekaj kaplijc olja in limoninega soka ter posolimo. Če želimo bolj blago omako, dodamo več jabolk.

2. V kolikor nimate časa za pripravo hrenove omake doma pa:
a. Če želite prevladujoč okus po hrenu izberite delikatesno hrenovo omako, kjer hren predstavlja vsaj polovico izdelka (seznam sestavin), in ima hkrati najmanj maščobe, nasičenih maščob in sladkorja v primerjavi z podobnimi izdelki (hranilna tabela).
b. Med `bolj blagimi´ hrenovimi omakami z dodatki pa je boljša izbira hrenova omaka z jabolki, ki vsebuje zelo malo maščobe in nasičenih maščob ter nekaj naravno prisotnih sladkorjev iz jabolk.