Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Ogromna sladica: je to preveč sladkorja?

Sladka živila poleg energije nudijo ugodje, ki vpliva na naše prehranske izbire. A pretirano uživanje s sladkorji bogatih živil lahko škoduje zdravju - v Sloveniji jih velik del prebivalstva še vedno zaužije preveč.

Ljubezen do sladke hrane je del človeške narave in preference se začnejo razvijati že v maternici. Materino mleko je rahlo sladko, zato sladkost pri novorojenčkih spodbuja hranjenje in jih pomirja. Sladek okus je z evolucijskega vidika nakazoval vir varne in energijsko bogate hrane. Danes pa prav ta privlačnost lahko vodi v pretiran vnos, še posebej pri sladkih pijačah. S tem se povečuje tveganje za debelost, zobni karies in sladkorno bolezen tipa 2.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) naj prosti sladkorji v prehrani predstavljajo največ pet odstotkov dnevnega energijskega vnosa, medtem ko je zgornja dopustna meja postavljena pri desetih odstotkih. A ker imajo številna živila in pijače več sladkorja, kot bi pričakovali, lahko priporočeno količino hitro presežemo.

Odrasla oseba preseže petodstotno mejo že s pločevinko sladke pijače, otrok pa z enim kozarcem sadnega soka.

Oglejte si infografiko

 Infografika prikazuje količino zaužitih živil, s katero presežemo priporočeno mejo vnosa sladkorjev glede na WHO in NIJZ (5% energijskega vnosa na dan)

Veš kaj ješ nasvet

  1. Kje vse se skriva sladkor, izveš v deklaraciji. Sladkor se na seznamu sestavin izdelka pogosto skriva pod različnimi imeni (glukozni sirup, fruktoza, med, koncentriran sadni sok), zato bodi pozoren na deklaracijo.
  2. Voda ali čaj namesto sladkih pijač: Vnos sladkorja lahko najlažje zmanjšaš tako, da zamenjaš sladke gazirane pijače in sadne sokove za vodo ali nesladkan čaj.