Sladka živila predstavljajo kar 20 do 30 odstotkov dnevnega energijskega vnosa odraslih. A sladek okus ni vedno zanesljiv pokazatelj količine in vrste sladkorja v živilu.
Pomembno je razlikovati med sladkim okusom in dejansko vsebnostjo sladkorja. Nekatera živila imajo izrazito sladek okus, a vsebujejo zelo malo ali nič sladkorja, ker so slajena s sladili. Po drugi strani pa lahko živilo vsebuje precej sladkorja, čeprav se ne zdi izrazito sladko, kot na primer kečap ali nekatere žitne ploščice
Sladkorje razvrščamo kot naravne, skupne, proste ali dodane, kar lahko ustvari vtis, da so nekateri bolj zdravi od drugih. Čeprav se razlikujejo po izvoru, imajo v telesu podoben učinek. Ključna razlika je v živilu, kjer jih najdemo.
Naravno prisotni sladkorji: sadje, zelenjava, stročnice in žita poleg naravno prisotnih sladkorjev vsebujejo tudi vlaknine in druga koristna hranila, zato so boljša izbira.
Dodani sladkorji pa so značilni za pijače, kosmiče, jogurte, slaščice, omake in pekovske izdelke, pojavljajo pa se tudi v nekaterih slanih živilih. Poleg sladkega okusa imajo v teh izdelkih še tehnološke funkcije, denimo ohranjanje vlage, strukture in obstojnosti.
Vrste sladkorjev - infografika
Veš Veš kaj ješ nasvet
- Ne zanašaj se samo na okus, vedno preveri hranilno vrednost. Živilo je lahko sladko a skoraj brez sladkorja (če vsebuje sladila) ali pa ni izrazito sladko pa vseeno vsebuje veliko sladkorja.
- Sadje ali predelana živila? Sadje prinaša sladkor skupaj z vlakninami in vitamini, medtem ko dodani sladkorji v predelanih živilih prispevajo predvsem prazne kalorije.