Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Čeprav so na voljo skozi celo leto, nam hladne lučke še posebno prijajo ob višjih temperaturah. Najbolj osvežilni med sladoledi so zagotovo deserti, saj namesto mleka vsebuje vodo, občutek pri njihovem uživanju pa je hladnejši, zato delujejo bolj osvežujoče.

 

Kakšne sladolede poznamo? 
MlecniSMlečni sladoled: vsebuje mleko oziroma njegove sestavine in vsaj 2,5 % mlečne maščobe. 

 

 

KremniSKremni sladoled: mlečni sladoled, ki vsebuje več mlečne maščobe (najmanj 8 %).

 

 

MlecniDMlečni desert: mlečna maščoba je delno ali v celoti nadomeščena z rastlinsko.

 

 

 

SadniSadni desert: ne vsebuje mlečnih sestavin, ampak je izdelan iz različnih vrst sadja ali iz sadnega pripravka.

 

 

VodniVodni desert: izdelan je iz aromatizirane in obarvane vodne raztopine sladkorja.

 

Razlika med vodnim in sadnim desertom je torej v vsebnosti sadja. Čeprav na prvi pogled številni vodni deserti izgledajo in tudi dišijo po sadju, boste le z branjem seznama sestavin na zadnji strani embalaže izdelka ugotovili, da sadja ne vsebujejo. Gre torej za zamrznjeno obarvano sladkano vodo. Lepa barva in vonj sta posledica dodanih aditivov - barvil in arom, običajno pa vsebujejo še veliko drugih aditivov kot so stabilizatorji ali emulgatorji.

 

VodniDesertZOkusomSadjaPrimer: Vodni desert z okusom sadja

Zamrznjen aromatiziran desert z okusom Cedevite pomaranča

Sestavine: voda, sladkor, glukozni sirup, stabilizatorji (E410,E412,E466), zmes Cedevite z okusom pomaranče 0,45 °% (naravna aroma pomaranče, sladkor, barvila E160a, L-askorbinska kislina, DL-alfa-tokoferil acetat, nikotinamid, kalcijev D-pantotenat, tiamin-mononitrat, natrijev riboflavin-5,fosfat,dioksin -hidroklorid, cijanokobalamin, pteroilmonoglutaminska kislina), kislina E330, želatina, mlečni proteini.

 

 

 

Tudi med sadnimi deserti so razlike ogromne. Kupimo lahko deserte, ki vsebujejo le majhen delež sadja ali pa so v celoti narejeni iz zmešanega sadja. Deserti z več sadja običajno vsebujejo manj dodatkov ali pa so celo popolnoma brez aditivov in vsebujejo le sadje. Deserti z le nekaj odstotki sadja največkrat vsebujejo več aditivov.

 

SadniDesert100Primer: Sadni desert s 100 % sadja

Sadni zamrznjeni desert - mangom

Sestavine: mangova kaša.

Pogled na hranilno tabelo nam razkrije, da od hranil deserti vsebujejo predvsem sladkor. Aplikacija VešKajJeš vsebnost sladkorja pri vodnem in sadnem desertu z malo sadja obarva rdeče, kar pomeni, da je sladkorja veliko. Tak izdelek lahko uživamo le občasno. Sadni desert, ki vsebuje zgolj sadje, ima ugodnejši prehranski profil, saj vsebuje manj sladkorja (oranžna barva na semaforju), zato si ga lahko privoščimo bolj pogosto kot ostala dva. Izberite tistega, ki vsebuje najmanj sladkorja, a ne pozabite, da gre le za sladico, ki naj bi si jo privoščili le občasno.

 

 

SadniDesert2Primer: Sadni desert z 2 % sadja

Zamrznjen sladoledni desert z okusom jagode.

Sestavine: voda, sladkor, glukozni sirup, zgoščen jagodni sok 2 %, emulgator E471, stabilizator (E407, E410, E412, E466), sredstvo za uravnavanje kislosti citronska kislina, aroma, barvilo E120.

 

 

 

 

 

 

Naš nasvet

  • Pred nakupom preberite seznam sestavin in hranilno tabelo ter izberite izdelek z največ sadja. Pri tem se izogibajte nepotrebnim dodatkom kot so barvila in arome.
  • Sadni desert si enostavno pripravite sami: V modelčke za sladoled napolnite poljubno narezano sadje in ga prelijte z vodo ali pa zmešano sadje (smuti) Po nekaj urah v zmrzovalniku bo vaš desert pripravljen.
  • Pri oceni prehranskega profila sladoledov in desertov na palčki (ter številnih drugih izdelkov) si lahko pomagate z mobilno aplikacijo Veškajješ. Brezplačno je na voljo v:
    TrgovinaPlay
    AppStore