Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Sadje, predvsem jagodičevje in manjše citruse, je mogoče pridelati tudi na terasi ali balkonu, celo na okenski polici. Pomembno je, da pri izbiri rastline upoštevamo velikost prostora, ki ga imamo na voljo, in lego balkona ali terase.

Ponudba balkonskih sadnih dreves oziroma grmovnic je vedno bogatejša, zato je izbira vse prej kot lahka. Preden se lotimo izbire sadne sorte, si moramo odgovoriti na nekaj vprašanj.

1. Kam bomo postavili rastlino?
Sadnim vrstam ne ustrezajo severne lege, večina jagodičevja ima rada sonce. Če je izbrani prostor večino dneva v senci, raje zasadimo okrasne rastline, primerne za senco, saj sadje tam ne bo uspevalo.

2. Kako velika bo "odrasla" rastlina?
S sorto določimo čas zorenja, način rasti in končno velikost rastline, pa tudi način rodnosti (enkrat ali dvakrat rodne sorte pri malinah, večkrat rodne pri jagodah). Lonec mora biti dovolj velik, da bodo imele korenine dovolj prostora, spodaj ne smejo segati čez luknje. Pomembna je tudi izbira substrata, na primer za ameriško borovnico izberemo substrat z nizkim pH, za druge sadne vrste je primeren splošen substrat.

3. Sajenje, gnojenje in nega
Sadimo zdrave, nepoškodovane sadike z lepimi koreninami. Če želimo, da bodo plodovi lepši, bolj polni, uporabimo namensko gnojilo in gnojimo po priloženem navodilu.

Jagode
Z njimi ne moremo zgrešiti. Lahko jih posadimo celo v cvetlične lonce ali korita, s primerno izbiro sort jih lahko obiramo celo rastno dobo. Enkrat rodne sorte so 'Joly', 'Sonata', 'Clery', 'Asia', večkrat rodne pa 'Albion 1', 'Capri', 'Mara des bois', 'Diamante', 'Irma'.

Naš nasvet

 • Lonec mora imeti vsaj 7 litrov prostornine, pri cvetličnih koritih pa upoštevajmo, da mora imeti vsaka rastlina vsaj toliko prostora.
 • Če sadimo jagode z golo korenino, morajo biti korenine obrnjene navzdol, drugače slabše rastejo.
 • Največ vode potrebujejo, ko cvetijo in dozorevajo.
 • Vsaki dve leti jih pomladimo. Lahko kupimo nove sadike ali pa jih razmnožimo kar sami. Rastline razvijejo živice oz. pritlike, na katerih so zasnove za mlade rastline – prve na pritlikah so najboljše, saj od matične rastline dobijo največ hranil za poznejšo rast.

Ameriška borovnica
Slastni sadeži, a rastlina potrebuje nekaj več prostora. Primerna je tudi za zasaditev v večje lonce. Za gojenje na pokritih terasah so primerne predvsem zgodnejše sorte, npr. 'Duke' ali 'Bluecrop', za gojenje na odprtih terasah in balkonih pa lahko izbiramo tudi srednje pozne in pozne sorte. Glede temperatur je borovnica zelo nezahtevna in ni nevarnosti za pozebo.

Naš nasvet

 • Privoščimo jim od 70 do 150 litrov prostora, lonci naj bodo sprva manjši, pozneje jih presadimo v večje.
 • Pri sajenju v lonce šoti dodamo tudi del vrtne zemlje (po možnosti z nizkim pH), ki bolje zadržuje vlago. Ameriška borovnica ima rada izrazito kisel substrat (pH med 3,5 in 5).
 • Za zastirko lahko uporabimo iglice smrek in žagovino iglavcev, saj nekoliko znižujejo pH zemlje in preprečujejo čezmerno izhlapevanje vode iz tal.
 • Zalivanje je izziv. Marsikdo rastlino pozimi oziroma v času mirovanja zaliva preveč, med rastno dobo pa premalo. Zlato pravilo – zastajanje vode lahko škodi rastlini.
 • Če listi dobijo rahlo rdečkasto barvo, je to pokazatelj stresa (visoke temperature, prekomerno zalivanje, sušne razmere, daljša obdobja oblačnega in deževnega vremena).

Maline in robide
Tudi sadike malin in robid lahko zasadimo v večje lonce s substratom, ki nam ga priporočijo v vrtnarijah. Za sajenje v lonce ali visoke grede so primerne pritlikave sorte, ki zrastejo največ do enega metra.

Naš nasvet

 • Pri malinah lahko izbiramo med enkrat in dvakrat rodnimi sortami, za zasaditev v lonce svetujemo dvakrat rodne, saj so nižje rasti, na primer sorti 'Autumn bliss' in 'Polka'.
 • Pogoji v loncu so bistveno drugačni kot na vrtu, zato ne pozabimo na redno gnojenje s primernim naravnim gnojilom.
 • Večina rastlin, gojenih v loncih, tudi maline in robide, potrebuje presajanje. Presajamo jih jeseni, da se do pomladi dobro vrastejo.

Citrusi
Za gojenje na balkonu ali terasi sta primerni predvsem limona in mandarina. V loncih dosežeta precej manjšo končno velikost, kot bi jo, če bi rasli na prostem, potrebujeta približno 50 litrov prostora za korenine. Lahko izberemo tudi nekoliko bolj eksotično sorto – kumkvat, podoben je mandarini, le da ima manjše plodove. Plodov žal ne moremo pridelovati celo leto, a ima rastlina tudi zelo lepo okrasno vrednost, saj je vedno zelena in ima lepe sijoče liste in dišeče cvetove.

Naš nasvet

 • Priskrbimo jim veliko sonca, saj so to sončne rastline in jim neposredna svetloba ugaja. Pri mandarinah je pomembno, da izberemo sorto, ki dozori čim bolj zgodaj, da se izognemo mrzlim jesenskim dnem.
 • Nekatere sadike so cepljene, zato pri sajenju pazimo, da cepljeno mesto ostane nad zemljo.
 • Če je zgornja plast substrata v loncu izsušena, še ne pomeni, da rastlini primanjkuje vode. Vlažnost zemlje preverimo s prstom globlje v loncu in ocenimo, ali potrebujejo vodo. Najbolj jim ugaja deževnica.
 • Citruse jeseni umaknemo pred mrazom v toplejše in svetle prostore. Spomladi lonce postavimo nazaj ven, ko ponoči ne zmrzuje več.

Po navodila na splet
Če se odločimo za vzgojo ameriških borovnic, malin ali drugih sadnih rastlin, ki olesenijo, je dobro vedeti, da te rastline za svojo optimalno rodnost in rast nujno potrebujejo rez. A ni razloga za strah. Navodila, kako se tega lotiti, lahko poiščemo na internetu, na voljo so tudi v video obliki, ki natančno prikažejo izvedbo (npr. na https://zelenisvet.com/ameriska-borovnica/).

Uživanje plodov z domačega balkona ponuja posebno zadovoljstvo, zato le pogumno zakorakajte v svet sadjarstva.

Članek so v okviru projekta ŠIPK – študentski ino- vativni projekti za družbeno korist pripravili Jerneja Jakopič, Lea Lukič, Kris Pirih.
Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

logosipk