Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Velikonočni in novoletni prazniki poskrbijo, da so police polne sezonskih izdelkov, med njimi tudi predvsem med otroci priljubljeni čokoladni dobri možje, zajčki, jajčka ipd. A četudi so si izdelki na pogled od zunaj zelo podobni, se notranjost lahko bistveno razlikuje.

Že pogled na ime izdelka na zadnji strani nam odkrije, ali gre le za kakavov izdelek ali pravo mlečno čokolado. Zato pred nakupom preberite ime izdelka in seznam sestavin. Če je ime izdelka `kakavov izdelek´, `sladkorna ploščica´ ali `mlečni čokoladni nadomestek´, je izdelek nadomestek čokolade.

Branje seznama sestavin pa nam razkrije tudi resnično sestavo izdelka. V izdelkih, ki niso čokolada, so na začetku seznama sestavin sladkor, rastlinska maščoba in sirotka ali posneto mleko v prahu. Sledi odstotek kakava v prahu. Tudi cena je običajno nižja.

Ne pozabite! Seznam sestavin se vedno začne s tisto sestavino, katere je v živilu največ, nato v padajočem vrstnem redu sledijo še druge, vse do tiste, katere je najmanj.