Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Piščančje posebne klobase so zelo priljubljene med potrošniki vseh generacij, zaradi nežne teksture verjetno še najbolj med otroki. Ponudba je pestra, a čeprav so si na pogled podobne, se piščančje posebne klobase med seboj razlikujejo.

Preberite ime izdelka
Ste vedeli, da prodajno ime ni tisto na sprednji strani embalaže? Na sprednji strani embalaže je zapisano blagovno ime ali znamka, ki si ga je proizvajalec izmislil. Prodajno ime izdelka, kot ga zahteva zakonodaja (po pravilniku, standardu ali opisno ime), pa je na zadnji strani embalaže običajno nad seznamom sestavin.

Če je v prodajnem imenu perutninske barjene klobase zapisano `posebna´, mora ustrezati merilom Pravilnika o kakovosti mesnih izdelkov. Vsebovati mora najmanj 70 % mesnega testa, najmanj 9 % mesnih beljakovin in največ 20 % maščob). Torej že samo ime `posebna´ zagotavlja minimalno kakovost izdelka.

Podatek o vsebnosti mesa ni vedno dovolj za dobro izbiro
Čeprav je seznam sestavin dober pokazatelj, kaj klobasa vsebuje, se pri kupovanju posebnih klobas ne zanašajte zgolj na navedeni odstotek mesa. Velik odstotek mesa namreč še ne pomeni nujno, da je izdelek tudi bolj kakovosten. Različni deli piščanca so različno kakovostni na primer piščančje prsi, ki vsebuje več mišičnih beljakovin in manj maščobe. Pri izbiri piščančje posebne klobase bodite torej pozorni tudi na podatek o vsebnosti beljakovin v hranilni tabeli (izdelek naj jih vsebuje približno 12 gramov in več).

Pomembno je razmerje med maščobo in beljakovinami
Pri mesnih izdelkih si seveda želimo čim več kakovostnega mesa z visokim deležem beljakovin in malo maščobe, zato bodite pozorni tudi na razmerje med maščobo in beljakovinami. Koliko posameznega hranila 100 g izdelka vsebuje razberete iz hranilne vrednosti, ki je navedena na embalaži. 

posebne

Levo je izdelek, ki je sestavljen iz 58 odstotkov piščančjih prsi in piščančjega mesa, na desni strani pa izdelek iz 85 % mehansko izkoščičenega piščančjega mesa. A pogled na hranilno tabelo nam razkrije, da ima prvi izdelek, kljub manjšemu deležu mesa, več beljakovin in manj maščobe ter je v tem primeru boljša izbira. Oba izdelka pa vsebujeta veliko soli zato moramo bitni pozorni, da z drugo hrano ne vnesemo preveč soli.

Kako izbrati posebno klobaso?
1. V kolikor je v prodajnem imenu navedeno `posebna´ mora izdelek ustrezati minimalnim zahtevam o kakovosti iz Pravilnika.
2. Preberite seznam sestavin, ki vam razkrije recept izdelka.
3. Prevrite hranilno tabelo. Izdelek naj vsebuje vsaj 12 g beljakovin na 100 g, manj kot 15 g maščobe na 100 g in čim manj soli.