Mnogi si težko predstavljamo dan brez skodelice svoje najljubše kave. A tako kot pri drugih navadah tudi tukaj velja: izbirajmo premišljeno in uživajmo jo zmerno.
Turška kava ali kava iz avtomata?
Za nekatere je kava trenutek užitka, za druge nujen zagon za začetek dneva. Na dan je za odrasle, zdrave posameznike varno popiti do štiri skodelice kave.
Kljub temu previdnost ni odveč, saj prekomerno uživanje kave lahko moti spanec. Zato jo uživajmo zmerno, ne le zaradi zdravja, temveč tudi v skrbi za okolje.
Uživajte je manj, le ta pa naj bo kakovostna
Ne glede na način pridelave in predelave, kava ni zares trajnostno živilo. Pridelava kave povzroča izgubo okrog 13 milijonov hektarjev gozda na leto, za pridelavo enega kilograma pa se sprosti okrog 9 kg ekvivalenta CO2.
Poleg tega ima velik vodni odtis - za pridelavo sedmih gramov kave, kolikor je potrebnih za eno skodelico, porabimo približno 130 litrov vode.
Najbolj trajnostna izbira je priprava domače turške kave ali uporaba italijanske kafetjere. Bolj prijazna okolju je tudi izbira ekološko pridelane kave.
Pri izbiri nam lahko pomaga tudi logotip trajnostne žabice, ki označuje certifikat organizacije Rainforest Alliance. Ta jamči, da so bila živila pridelana na trajnosten, naravi prijazen in družbeno odgovoren način.
V kolikor uporabljamo kavni aparat, je bolje uporabiti kapsule za večkratno uporabo.