Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Študentje si želijo prihranek časa, nizko ceno in okusen obrok, temu pa se prilagaja tudi ponudba. Država v okviru gostinske ponudbe sicer zagotavlja študentom subvencionirano študentsko prehrano, ki ima mnogo prednosti, vendar je ta bolj socialni, kot pa zdravstveni ukrep. Podatki kažejo, da se študentje prehranjujejo precej enolično, jedo kalorično in neuravnoteženo hrano, običajno bivajo v študentskih središčih, daleč stran od domače kuhinje, precej so odvisni od gostinske ponudbe, redki pa so tisti, ki si sami pripravljajo obroke.

Številna prizadevanja potekajo v smeri promocije zdrave prehrane in opolnomočenja potrošnikov, da se odločajo za bolj zdrave izbire, a nagovoriti je treba tudi trgovce in gostince, da te izbire postanejo prve izbire, ki jih ponujajo. Zunaj doma se namreč prehranjuje več kot polovica odraslih Slovencev, predvsem med tednom. Kakovost ponudbe tako postaja vse pomembnejši javnozdravstveni izziv, ki najbolj zadeva gostince. Ti potrebujejo rešitve, ki so učinkovite – in na izobraževanjih za simbol Prava izbira jih tudi dobijo.

Simbol Prava izbira je rezultat programa, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. Brezplačno ga lahko pridobi prav vsak zainteresiran gostinec, in sicer za obroke, ki ustrezajo strokovnim merilom.

Na novinarski konferenci, ki bo v četrtek, 28. septembra 2023, ob 11.00 na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor, Cafova ulica 7, 2000 Maribor (1. nadstropje, Kulinarična učilnica), vam bomo predstavili pomen zdrave in uravnotežene prehrane med študijem in na delovnem mestu ter pomen simbola Prava izbira.

Predstavili bomo septembra izvedene vizualne ocene študentskih obrokov pri 35 ponudnikih ter predvsem, zakaj je pomembno, da se gostinci redno izobražujejo. Pogosto se namreč izkaže, da številni kuharji v gostinskih obratih uporabljajo zastarele pristope k pripravi jedi, uporabljajo preveč soli, umetnih dodatkov, nekakovostnih maščob, velikost porcij ni ustrezna, na krožnikih pa je tudi premalo zelenjave in polnovrednih jedi.

Vaši sogovorniki bodo:

  • dr. Matej Gregorič, vodja programa Dober tek, študent! in simbola Prava izbira, Nacionalni inštitut za javno zdravje,
  • Mojca Polak, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor,
  • Nina Križnik, Zveza potrošnikov Slovenije in
  • Marike Grubar, predsednica Študentske organizacije Slovenije.

Po novinarski konferenci ste vljudno vabljeni na degustacijo jedi, ki so okusna kombinacija kakovostnih surovin in ustrezne priprave – to so primeri zdravih, uravnoteženih jedi, ki bi jih gostinec v restavraciji lahko označil s simbolom Prava izbira.

Vljudno vabljeni!