Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Izven doma se med tednom prehranjuje več kot polovica odraslih Slovencev, in sicer predvsem med tednom. Nekateri doma pripravljen obrok prinesejo v službo, drugi obiščejo gostinske ponudnike v svoji bližini. Študentje niso izjema.

A ni vseeno, kaj in kje izberejo, saj so prehranske izbire ključne za zdrav življenjski slog iz več razlogov: uravnotežena prehrana zagotavlja telesu potrebne hranilne snovi, energijo in podporo za pravilno delovanje, boljšo storilnost in počutje. Še vedno se marsikdo ne zaveda, da način prehranjevanja kot tudi sama hrana lahko ogrožata naše zdravje ali pa ga krepita in posledično izboljšujeta kakovost življenja.

Partnerji na projektu Dober tek, študent!, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, zato apelirajo na gostince, da svojo ponudbo dopoldanskih malic in kosil obogatijo z zdravimi obroki. Gostinci imajo priložnost ne le za zadovoljevanje okusa svojih gostov, temveč tudi za spodbujanje zdravega načina življenja. S svojo vlogo lahko pozitivno vplivajo na prehranske navade ljudi ter tako prispevajo k njihovemu dolgoročnemu zdravju.

Do simbola Prava izbira z brezplačnim usposabljanjem

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so v partnerstvu s Turistično gostinsko zbornico Slovenije prav z namenom pomoči potrošnikom pri izbiri bolj zdravih izbir oblikovali simbol Prava izbira.

»S simbolom Prava izbira so označeni tisti obroki v gostinski ponudbi, ki so višje kakovosti. Seveda pa morajo gostinski ponudniki, če želijo uporabiti ta simbol, ponuditi potrošnikom obroke, ki so količinsko in energijsko primerni, imajo uravnoteženo sestavo in ustrezen način priprave. S postopki priprave tovrstnih obrokov se lahko vsi zainteresirani gostinski ponudniki seznanijo na brezplačnem usposabljanju,« je poudaril doc. dr. Matej Gregorič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Naslednje brezplačno usposabljanje bo že ta mesec, in sicer 28. septembra 2023 v Mariboru.

prava izbira shema

Veliko ponudnikov, ki so se doslej udeležili usposabljanja, se je v nadaljevanju odločilo tudi za pridobitev simbola. S projektom ne ciljamo več le na ponudnike študentske prehrane, ki na ta način pridobijo dodatne točke na javnem razsipu, temveč tudi na ponudnike v okviru naravnih zdravilišč, turističnih namestitev in hotelov ter podjetij, ki imajo organizirano prehrano za svoje zaposlene.

»Čeprav so aktualne krize zelo prizadele prav gostinski sektor, pa verjamem, da bo simbol z nekaj iznajdljivosti in pripravljenosti za sodelovanje dobro sprejet med gostinskimi ponudniki, saj obstajajo številne možnosti za izboljšave« je izpostavila Mojca Polak z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem, ki organizira usposabljanja v svoji demonstracijski kuhinji.

 Prejemniki simbola Prava izbira: SPAR Slovenija trgovsko podjetje d. o. o., Restavracije Interspar (Citypark Ljubljana, Vič Ljubljana, Europark Maribor, Supernova Kranj, Park Center Koper, Supernova Maribor, Supernova Nova Gorica, Citycenter Celje, Murska Sobota); SOVITA d. o. o., restavracije Sovita (Lokacije: Gospodarska zbornica Slovenija v Ljubljani, Akrapovič Črnomelj, Elrad Gornja Radgona, Panvita Gornja Radgona, Henkel Maribor, Tosama Vir, Etiketa Žiri, Telekom Cigaletova Ljubljana, Kolektor Etra Ljubljana, VDC Tončke Hočevar Ljubljana); VIVO, d. o. o., Restavracija Vivo D125; NK gostinstvo d. o. o., Restavracija EAT Smart; SIDRO & SIDRO d. o. o., Restavracija Ancora; NV skupina d. o. o., PE Restavracija Piano.

Ustrezna prehrana zagotavlja potrebno energijo za vsakodnevne dejavnosti. S tem nam pomaga ohranjati visoko stopnjo energije in produktivnosti

»Gostinci lahko pomembno prispevajo k spodbujanju zdravega življenjskega sloga pri svojih gostih. Načinov, kako to storijo je več, zagotovo pa je ključno, da v jedi vključijo pester nabor zdravih živil, kot so sveže sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice in kakovostni viri beljakovin ter da omejijo ponudbe manj zdravih izbir,« poudarja Jasmina Bevc Bahar z Zveze potrošnikov Slovenije.

Delodajalcem, ki ne omogočajo zaposlenim prehranjevanja v lastnih prostorih oziroma nimajo organizirane lastne prehrane, svetujemo, da se povežejo z lokalnimi gostinskimi lokali. Z osredotočanjem na telesno zdravje in dobro počutje zaposlenih lahko podjetja ustvarijo bolj živahno in produktivno delovno okolje, zmanjšajo odsotnost, dvignejo produktivnost ter tudi na ta način skrbijo za dobrobit svojih zaposlenih.