Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Študentki na lep sončen dan sedita na travniku in pijeta vodo

Voda iz pitnikov je priročna, cenovno dostopna in trajnostna izbira.

Prihajajo toplejši dnevi, ko bo vnos zadostne količine vode še bolj pomemben. Voda je zelo pomembna za naše življenje, saj je vključena v skoraj vse funkcije človeškega telesa. Dehidracija vpliva na fizično in kognitivno zmogljivost oziroma funkcijo, saj lahko povzroči motnje v razpoloženju (utrujenost, jeza, zmedenost …) in vpliva na zbranost, kratkoročni spomin itd. Fakultete imajo pri ustvarjanju okolja, ki podpira in spodbuja zdrave navade, zelo pomembno vlogo. Z namestitvijo pitnikov svojim študentom omogočajo, da imajo vodo vedno na dosegu rok.

Številne fakultete imajo že nameščene pitnike. Cilj je, da je teh fakultet čim več. Nedavno so pitnik namestili tudi na Univerzi v Mariboru, in sicer na Fakulteti za zdravstvene vede.

»Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede, je na pobudo partnerjev programa »Moja izbira = Veš, kaj ješ izbira 2.0.«, ki ga financira Ministrstvo za zdravje RS, namestila pitnik, ki je na voljo študentom in zaposlenim. Tako je naredila pomemben korak k študentom prijazni in trajnostno usmerjeni fakulteti ter na ta način aktivno prispeva k reševanju globalnega problema odpadne plastike. Hkrati z brezplačnim dostopom do vedno sveže pitne vode spodbuja zdrave navade med študenti in zmanjšuje njihovo finančno breme med študijem,« sta ob tej priložnosti poudarili red prof. dr. Sonja Šostar Turk in doc. dr. Urška Rozman.

Zdravstveni vidik namestitve pitnikov je zagotovo pomemben, a ni edini. »Vsekakor velja izpostaviti tudi praktičnost ter stroškovni in trajnostni vidik. Z namestitvijo pitnika, ki ponuja praktično in dostopno rešitev za nemoten dostop do sveže pitne vode ter hkrati omogoča polnjenje lastne embalaže, fakultete ponudijo študentom trajnostno alternativo vodi v plastenkah,« je izpostavila Jasmina Bevc Bahar, generalna sekretarka Zveze potrošnikov Slovenije.

Zdrava ponudba spodbuja zdravo izbiro

Mladi se soočajo z več zdravstvenimi izzivi. Prepričani smo, da je tudi pri študentih, čeprav so samostojni, mladi odrasli posamezniki, pomembno spodbujanje zdravih navad. In skrb za redno uživanje tekočine zagotovo spada med zdrave navade. Ker veliko časa preživijo na fakultetah, lahko te pozitivno vplivajo na kakovost njihovega življenja in imajo vidno vlogo pri krepitvi njihovega zdravja – tudi s spodbujanjem zdravih izbir na prodajnih avtomatih in pri ponudnikih subvencionirane študentske prehrane.

»V Študentskem svetu Univerze v Mariboru, Fakultete za zdravstvene vede, nas izjemno veseli, da je je bila prepoznana ideja o namestitvi pitnika v prostorih fakultete. Z novim študentskim prostorom in vanj umeščenim pitnikom z mrzlo in toplo vodo bomo lahko vsak dan opozarjali študente in zaposlene, kako pomembno je pitje vode. Ne le, da bomo študenti in zaposleni imeli možnost brezplačnega pitja vode, ampak bomo s tem opozarjali na trajnostni način življenja in zmanjševali negativno breme plastenk za enkratno uporabo. Na tem mestu vljudno vabim študente in zaposlene, naj varujejo okolje, naj si v steklenico natočijo vodo ali pa si pripravijo skodelico kave ali čaja – in to povsem brezplačno, s skrbjo za naše okolje in zdravje,« se je na postavitev pitnikov na Fakulteti za zdravstvene vede odzval Benjamin Habinc, dipl. zn., prodekan za študentska vprašanja.