Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Po sprehodu mimo trgovskih polic, kjer se nahajajo kave in ostali kavni napitki, lahko opazimo vse več privlačno pakiranih instant mešanic za pripravo kavnih napitkov (npr. cappucino instant napitek), ki nam ponujajo zelo različne okuse – s kokosom, z vanilijo, irski cappuccino, s čokolado … Kakšna je pravzaprav razlika med njimi in kavo?

Kaj so instant kavni napitki?

»Instant« kava je koncentriran izdelek, ki je izdelan tako, da kuhano kavo zgostijo v sirup in nato ta sirup sušijo bodisi z liofilizacijo (sušenje z zamrzovanjem) ali z razprševanjem. S takšnim postopkom se pridobi zrnca, ki se jih lahko zmeša z vročo vodo, da dobimo kavni napitek.

instant kave 2

Instant kava ne sme vsebovati nobenih dodatkov, lahko pa je del drugih napitkov kot so instant mešanice za pripravo kavnih napitkov, ki lahko vsebujejo mleko, sladkor in druge dodatke.

Hitri in preprosti za pripravo

Njihov nabor v trgovinah je velik, okus priljubljen, priprava pa enostavna in hitra. Marsikdo bi pomislil, da je to le »cappuccino«, ki si ga lahko brezskrbno vsakodnevno pripravimo. Vendar natančen pregled sestavin, nam hitro razkrije, da je v eni vrečki le za vzorec kave ter zajeten delež sladkorja, maščob in ostalih (nepotrebnih) dodatkov.

Kaj se skriva v eni vrečki instant cappuccina?

Najprej za primer vzemimo Cappuccino classic (instant mešanica za pripravo kavnega napitka, znamke Barcaffe). V največjem deležu je prisoten sladkor (je na prvem mestu med sestavinami pri obeh izdelkih), dodan mu je tudi glukozni sirup, ter stabilizator E339 (natrijev fosfat). Kavnega ekstrakta je le 18 %.

barcaffe deklaracija

Pri drugem primeru(instant mešanica v prahu za kavni napitek z okusom kokosa in bele čokolade, znamke Franck) lahko opazimo, da sta instant kavni mešanici dodani dve sladilni sredstvi: sladkor (v največjem deležu) ter glukozni sirup.

franck deklaracija1

Dodani pa so mu tudi štirje aditivi: stabilizator E340 (kalijev fosfat), sredstvo proti sprijemanju E551 (silicijev dioksid), E471 (mono in digliceridi maščobnih kislin), barvilo 160a (karoteni). Instant kave je le za vzorec (4 %).

Vrečka sladkorja?

Vsebnosti sladkorja v instant kavnih mešanicah se gibljejo okoli 50 gramov na 100 gramov izdelka, vendar ponavadi zaužijemo manjše količine instant mešanic. Največkrat so ti izdelki pakirani po porcijah (zasledili smo vse od 12, 5 gramov do 18,5 gramov velike porcije). Z zaužitjem ene porcije bo vsebnost sladkorja znašala okoli 10 gramov (kar je približno 2,5 kocke sladkorja, če ene kocka sladkorja predstavlja 4 grame sladkorja).

Z aplikacijo Veškajješ boste izvedeli več

Z uporabo aplikacije VešKajJeš lahko hitro in enostavno preverimo kakšne so vrednosti tako sladkorjev kot tudi maščob, nasičenih maščob ter soli, ter tako izberemo prehransko najbolj ustrezen izdelek.

Google play App store

 

 

Naš nasvet

  • Namesto instant mešanic za pripravo kavnih napitkov raje izberite instant kavo. Tako se boste izognili visokim vsebnostim sladkorja, maščob ter aditivov.
  • Če izbirate instant mešanico za pripravo kavnih napitkov, bodite pozorni na vsebnost sladkorja, kavnega ekstrakta in aditivov.