Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Deklaracija = Informacija. Privlačna embalaža, trditve, ki obljubljajo veliko! Vse to najdete na sprednji strani embalaže, ki jo proizvajalci izkoristijo kot svojevrsten oglasni pano na prodajnem mestu, a pravo sliko o izdelku boste pogosto izvedeli šele na stranski ali hrbtni strani izdelka, kjer se nahaja seznam sestavin in hranilna tabela.

In te ključne informacije o lastnosti izdelka vam bodo v pomoč pri bolj informiranih izbirah. Ker so črke pogosto (pre)majhne in posledično težko berljive, številke v hranilni tabeli pa nam ne povedo veliko, je potrošnikom lahko v pomoč mobilna aplikacija Veš, kaj ješ, ki številke iz hranilne tabele prevede v lahko razumljiv prehranski semafor.

Bližnjic torej ni. Označba predpakiranega živila vsem nam omogoča, da dobimo informacije, ki nam pomagajo pri primerjavi živil med seboj in bolj ustrezni izbiri. Trenutno je v bazi aplikacije Veš, kaj ješ že 45.000 različnih živil in pijač. Uporabite jo!

Hkrati je pomembno tudi razumevanje le teh, zato vam spodaj podajamo nekaj ključnih nasvetov, da bo vaša izbira pri nakupu lažja.

Kaj izvem iz hranilne tabele?

Na vseh predpakiranih živilih so podane hranilne vrednosti na 100 gramov oziroma mililitrov, kar omogoča primerjanje izdelkov med seboj.

Pozorni bodite na energijsko vrednost, na vsebnost (nasičenih) maščob, sladkorjev in soli, katerih vnos s hrano je potrebno omejevati.

vizualija VKJ grski jogurt 02

V pomoč naj vam bo aplikacija VešKajJeš, s katero lahko z nekaj kliki preverite prehranski profil izdelka, ki vam na preprost način, s pomočjo barv semaforja, pove ali je določenega hranila v izdelku malo, srednje ali veliko.

Poleg hranilne tabele je pri nekaterih živilih podana tudi vsebnost hranil na porcijo in priporočen dnevni vnos.

POZOR: Porcije se lahko pri podobnih izdelkih razlikujejo, zato pri primerjavi raje upoštevajte hranilne vrednosti na 100 gramov oziroma mililitrov izdelka.

Čim manj sladkorja, maščob, nasičenih maščobnih kislin in soli!

Živila z več sladkorja in maščob so bolj priljubljena, saj so okusnejša in bolj priljubljena. Toliko bolj je pomembno, da se zavedate njihove prehranske vrednosti in ob naslednjem nakupu izberete prehransko ustreznejša živila. Raje izberite tista živila, ki so bogata z beljakovinami in prehransko vlaknino.

Seznam sestavin naj bo čim krajši

Seznam sestavin naj bo čim krajši, s čim manj aditivi in aromami.

POZOR: Niso vsi aditivi nepotrebni. Nekateri aditivi v izdelkih so potrebni, predvsem zaradi daljše obstojnosti živil (npr. citronska kislina) in zagotavljanja varnosti.

Ali ste vedeli, da sestavine navedene v padajočem vrstnem redu – torej sestavina, ki je prva navedena, jo je izdelku tudi največ. Preverite torej, katera sestavina je zapisana na prvem mestu

Naš nasvet

  1. V trgovino se odpravite siti. Tako se boste izognili nakupovanju z »očmi«, ki pogosto vodi v pretirane nakupe.
  2. Kupujete to, kar potrebujete, zato se v trgovino odpravite z nakupovalnim listkom. V trgovinah je veliko izdelkov, ki so si na prvi pogled zelo podobni, vendar temu ni vedno tako. Zato naj vam bodo zgornji nasveti v pomoč pri vašem nakupu.
  3. Vnos (preveč) sladkorja, soli, maščob, aditivov itd. boste najlažje zmanjšali z uživanjem nepredelanih živil oziroma osnovnih živil, vključenih v domačo pripravo obrokov.