Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo testirali vsebnost alkohola v sladicah, ki so dostopne tudi otrokom. Ker so tovrstna živila za otroke lahko prvi stik z alkoholom, se skupaj z NIJZ in mladinsko organizacijo Brez izgovora Slovenija zavzemamo za omejitev dostopa do teh živil.

Živimo v kulturi, v kateri je alkohol prepogosto del družinskega življenja, prekomerno pitje pa je za marsikoga nekaj vsakdanjega in povsem sprejemljivega.

Tovrstna živila so problematična v kontekstu kulture alkohola

Sladice, ki vsebujejo alkohol, se morda ne zdijo problematične same po sebi. Po drugi strani pa so, kljub prepovedim, ki veljajo za alkoholne pijače sicer, za številne otroke dogodek, ko prvič pridejo v prvi stik tako s substanco, kot tudi z njeno kulturo.

Uživanje alkohola je v Sloveniji velik problem in skrb vzbujajoče je, da je močno razširjeno tudi med mladimi. Raziskava o razširjenosti alkohola med mladimi iz leta 2018 razkriva, da je že skoraj polovica 15-letnikov pila alkohol še pred svojim 13. letom. Prvi stik z alkoholom imajo najpogosteje doma, saj se številni starši ne zavedajo škodljivosti uživanja alkohola.

Spremembe zakonodaje, za katere se zavzemamo skupaj z NIJZ

  • Za živila, ki vsebujejo alkohol, naj veljajo enake omejitve kot za alkoholne pijače: ne smejo biti torej dostopna otrokom in mladostnikom, velja naj prepoved prodaje mladoletnim in prepoved prodaje po 21. uri.
  • Živila, ki vsebujejo alkohol, naj bodo jasno, vidno in enotno označena.
  • Živila, ki vsebujejo alkohol, naj se v trgovinah pojavljajo le na posebej označenih mestih, tam, kjer se prodajajo alkoholne pijače, predvsem pa naj se odstranijo s polic z drugimi sladicami in sladkarijami.

Preverjanje živil z alkoholom smo izvedli skupaj z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija, ki preventivno deluje tudi na področju alkohola. Preverjanje je del raziskave, izvedene v okviru programa Brez izgovora 2020–2022, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

Rezultate preverjanja živil z alkoholom smo objavili na spletni strani ZPS >