Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

V hladnih zimskih dneh, pa tudi takrat, ko nam ob obilici dela, študija primanjkuje časa za kuho, je enolončnica nadvse priročna in hkrati hranljiva izbira tako za kosilo kot večerjo.

Vsekakor je najboljša tista, ki jo pripravimo doma. Le tako natančno vemo kaj je v njej. Najpogosteje se na naših jedilnikih znajdejo obara, pasulj, pašta fižol, primorska mineštra…

Spraznimo hladilnik in zmrzovalnik

Priprava enolončnice je enostavna in pogosto hitra (kot povsod tudi tu obstaja nekaj izjem), kaj bomo pa uporabili, pa je lahko odvisno tudi od tega, kaj imamo v hladilniku, saj za pripravo ne potrebujemo posebnega recepta.

V enolončnicah najpogosteje uporabimo zelenjavo (lahko zamrznjeno ali svežo), škrobno živilo (kaše, krompir, polnozrnate testenine ali riž ), stročnice, malo mesa ter začimbe. Ne pozabimo tudi na gobe, ki so beljakovinsko bogato živilo. Pomembno je, da ne pretiravamo s soljo ali drugimi dodatki (jušne kocke …).

Vir koristnih hranil

Ker se v enolončnicah nahaja veliko različnih živil, lahko s takšnim obrokom zaužijemo številna koristna hranila. Zelenjava je odličen vir prehranske vlaknine, stročnice in meso vir beljakovin, škrobna živila pa vir prehranske vlaknine in energije.

Kaj pa, če je naredim preveč?

Če naredimo nekoliko preveč enolončnice, jo lahko s primernim shranjevanjem porabimo kasneje. V hladilniku bo zdržala nekaj dni, lahko pa tudi zamrznemo.

enoloncnica pasulj

Priporočamo, da ne zmrzujete enolončnice s testeninami, zato testenine vedno pripravite in dodajte ločeno, da se ne bodo razkuhale pri ponovnem segrevanju.

ZPS nasvet

- V enolončnici naj čim večji delež predstavlja zelenjava raznolikih in pestrih barv (korenje, ohrovt…).
- Sol dodajmo v zmernih količinah, dodatkom kot so jušne kocke pa izognimo. Hitro in enostavno lahko sami pripravimo začimbno mešanico po svojem okusu (majaron, origano, česen …).
- Če smo skuhali preveč enolončnice, jo zamrznimo.
- Za obogatitev enolončnice lahko uporabimo kuhano ajdovo in proseno kašo, polnozrnate testenine ali kuhano lečo, ki so dober vir prehranske vlaknine/beljakovin.

VKJSLogo