Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Zaroštane kumare

Glavni obrok

Zaroštane kumare s pire krompirjem - dolenjski recept

Sestavine

  • 3 kumare
  • 1/4 čebule
  • 1 žlica moke
  • 3 žlice olja
  • Kis
  • Sol
  • Mleti poper
  • Mleti muškatni orešček
  • Kisla smetana
  • 4 večji krompirji (okrog 700 g)
  • 25 g masla
  • 70 ml mleka
  • Peteršilj

Navodila za pripravo

  1. Operemo in olupimo kumare in jih naribamo. Lahko jih damo v zamrzovalne vrečke in v zmrzovalniku zamrznemo brez da iztisnemo vodo iz kumar. Pred pripravo jih odtajamo. V obeh primerih (tako sveže kot odtajane) kumare solimo, dodamo sesekljano čebulo in pustimo stati eno uro, da kumare spustijo vodo.
  2. Operemo in olupimo krompir. Narežemo ga na manjše kose in ga skuhamo v soljeni vodi.
  3. V ponev dodamo mast ali olje, dodamo belo moko in mešamo dokler ta ne postane rjavkaste barve.
  4. Kumare stisnemo (odlijemo/ iztisnemo vodo) in damo v ponev, na prepraženo moko.
  5. Mešamo in počasi dolivamo vodo v katerih se je kuhal krompir ter pazimo, da omaka ni pretekoča ali pregosta.
  6. Kumare popopramo, dodamo malo kisa, sol po potrebi ter kuhamo dokler ne zavre. Po želji lahko dodamo tudi kislo smetano.
  7. Kuhanemu krompirju dodamo sol, muškatni oreh in mleko. Dobro ga pretlačimo, da se znebimo grudic. Lahko ga stisnemo skozi cedilo, da bo popolnoma gladek.
  8. Kumare serviramo skupaj z kumarami in okrasimo s peteršiljem.
Prehranski profil
    Na 100 g obroka Na porcijo/osebo (70 g)
   Energijska vrednost  104 kcal  414 kcal
Rumena luč na prehranskem semaforju  Maščobe  4,6 g 18,4 g
Rumena luč na prehranskem semaforju  Nasičene maščobne kisline  2,3 g 9,2 g
Zelena luč na prehranskem semaforju  Sladkor  2,4 g 9,6 g
 Rumena luč na prehranskem semaforju  Sol  0,9 g 9,4 g
   Prehranska vlaknina  1,7 g 6,8 g
   Beljakovine  3,0 g 11,8 g
   Ogljikovi hidrati  12,6 g 50,8 g

*Izračun hranilne vrednosti je narejen s pomočjo platforme OPKP.   

Avtor recepta: Luka Čamernik