Sestavine
- 3 kumare
- 1/4 čebule
- 1 žlica moke
- 3 žlice olja
- Kis
- Sol
- Mleti poper
- Mleti muškatni orešček
- Kisla smetana
- 4 večji krompirji (okrog 700 g)
- 25 g masla
- 70 ml mleka
- Peteršilj
Navodila za pripravo
- Operemo in olupimo kumare in jih naribamo. Lahko jih damo v zamrzovalne vrečke in v zmrzovalniku zamrznemo brez da iztisnemo vodo iz kumar. Pred pripravo jih odtajamo. V obeh primerih (tako sveže kot odtajane) kumare solimo, dodamo sesekljano čebulo in pustimo stati eno uro, da kumare spustijo vodo.
- Operemo in olupimo krompir. Narežemo ga na manjše kose in ga skuhamo v soljeni vodi.
- V ponev dodamo mast ali olje, dodamo belo moko in mešamo dokler ta ne postane rjavkaste barve.
- Kumare stisnemo (odlijemo/ iztisnemo vodo) in damo v ponev, na prepraženo moko.
- Mešamo in počasi dolivamo vodo v katerih se je kuhal krompir ter pazimo, da omaka ni pretekoča ali pregosta.
- Kumare popopramo, dodamo malo kisa, sol po potrebi ter kuhamo dokler ne zavre. Po želji lahko dodamo tudi kislo smetano.
- Kuhanemu krompirju dodamo sol, muškatni oreh in mleko. Dobro ga pretlačimo, da se znebimo grudic. Lahko ga stisnemo skozi cedilo, da bo popolnoma gladek.
- Kumare serviramo skupaj z kumarami in okrasimo s peteršiljem.
Prehranski profil | |||
---|---|---|---|
Na 100 g obroka | Na porcijo/osebo (70 g) | ||
Energijska vrednost | 104 kcal | 414 kcal | |
Maščobe | 4,6 g | 18,4 g | |
Nasičene maščobne kisline | 2,3 g | 9,2 g | |
Sladkor | 2,4 g | 9,6 g | |
Sol | 0,9 g | 9,4 g | |
Prehranska vlaknina | 1,7 g | 6,8 g | |
Beljakovine | 3,0 g | 11,8 g | |
Ogljikovi hidrati | 12,6 g | 50,8 g |
*Izračun hranilne vrednosti je narejen s pomočjo platforme OPKP.
Avtor recepta: Luka Čamernik