Sestavine
- 250 g moke
- 125 g masla
- 1 žlička soli
- zelišča (rožmarin, majaron, timijan ...)
- 1 jajce
- 2 žlici mrzle vode
- 3 debelejši pori - približno 400 g (*lahko uporabimo tudi katero drugo zelenjavo, ki jo imamo na razpolago)
- 4 jajca
- 50 g kisle smetane
- 100 ml sladke smetane
- 50 g sira
- sol in mleti poper po občutku
Navodila za pripravo
- Za krhko testo v posodo presejemo moko, dodamo sol in začimbe in zmešamo.
- Mešanici dodamo mrzlo maslo narezano na manjše koščke ter vse skupaj dobro nadrobimo. Dodamo jajce in nekaj žlic mrzle vode, pregnetemo in oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v plastično folijo in damo počivati v hladilnik za vsaj pol ure.
- Za nadev potrebujemo por (ali kakšno drugo zelenjavo, ki jo imamo viška) in narežemo na manjše koščke in ga blanširamo (pokuhamo v osoljeno vodi približno tri minute).
- Por odcedimo in počakamo da se malenkost ohladi.
- V posodi zmešamo ostale sestavine, polovico količine sira si pustimo za potresanje po vrhu tik pred peko.
- Nekoliko ohlajen por vmešamo v pripravljeno jajčno maso.
- Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo na enakomerno debelino v velikosti, ki je primerna pekaču za pito (23 – 25 cm).
- Testo v pekaču večkrat prepikamo in ga damo v že ogreto pečico na 200 °C za 15 minut.
- Pekač vzamemo iz pečice in vanj zlijemo nadev, po vrhu pa potresemo še preostali sir in pečemo 30 minut na 180 °C.
Prehranski profil | |||
---|---|---|---|
Na 100 g obroka | Na porcijo/osebo (70 g) | ||
Energijska vrednost | 342 kcal | 15 kcal | |
Maščobe | 21,9 g | 32,8 g | |
Nasičene maščobne kisline | 12,1 g | 18,1 g | |
Sladkor | 2,7 g | 4,0 g | |
Sol | 0,8 g | 1,2 g | |
Prehranska vlaknina | 2,7 g | 4,0 g | |
Beljakovine | 10,7 g | 16,1 g | |
Ogljikovi hidrati | 25,8 g | 38,7 g |
*Izračun hranilne vrednosti je narejen s pomočjo platforme OPKP.
Avtorica recepta: Zala Tomažič