Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Porova pita

Glavni obrok

Porova pita

Sestavine

  • 250 g moke
  • 125 g masla
  • 1 žlička soli
  • zelišča (rožmarin, majaron, timijan ...)
  • 1 jajce
  • 2 žlici mrzle vode
  • 3 debelejši pori - približno 400 g (*lahko uporabimo tudi katero drugo zelenjavo, ki jo imamo na razpolago)
  • 4 jajca
  • 50 g kisle smetane
  • 100 ml sladke smetane
  • 50 g sira
  • sol in mleti poper po občutku

Navodila za pripravo

  1. Za krhko testo v posodo presejemo moko, dodamo sol in začimbe in zmešamo.
  2. Mešanici dodamo mrzlo maslo narezano na manjše koščke ter vse skupaj dobro nadrobimo. Dodamo jajce in nekaj žlic mrzle vode, pregnetemo in oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v plastično folijo in damo počivati v hladilnik za vsaj pol ure.
  3. Za nadev potrebujemo por (ali kakšno drugo zelenjavo, ki jo imamo viška) in narežemo na manjše koščke in ga blanširamo (pokuhamo v osoljeno vodi približno tri minute).
  4. Por odcedimo in počakamo da se malenkost ohladi.
  5. V posodi zmešamo ostale sestavine, polovico količine sira si pustimo za potresanje po vrhu tik pred peko.
  6. Nekoliko ohlajen por vmešamo v pripravljeno jajčno maso.
  7. Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo na enakomerno debelino v velikosti, ki je primerna pekaču za pito (23 – 25 cm).
  8. Testo v pekaču večkrat prepikamo in ga damo v že ogreto pečico na 200 °C za 15 minut.
  9. Pekač vzamemo iz pečice in vanj zlijemo nadev, po vrhu pa potresemo še preostali sir in pečemo 30 minut na 180 °C.
Prehranski profil
    Na 100 g obroka Na porcijo/osebo (70 g)
   Energijska vrednost  342 kcal  15 kcal
Rdeča luč na prehranskem semaforju  Maščobe  21,9 g 32,8 g
Rdeča luč na prehranskem semaforju  Nasičene maščobne kisline  12,1 g 18,1 g
Zelena luč na prehranskem semaforju  Sladkor  2,7 g 4,0 g
 Rumena luč na prehranskem semaforju  Sol  0,8 g  1,2 g
   Prehranska vlaknina  2,7 g 4,0 g
   Beljakovine  10,7 g 16,1 g
   Ogljikovi hidrati  25,8 g 38,7 g

*Izračun hranilne vrednosti je narejen s pomočjo platforme OPKP.   

Avtorica recepta: Zala Tomažič