Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.
Recepti
Rižota iz rjavega riža z zelenjavo in indijskimi oreščki
Glavni obrok
Rižota iz rjavega riža z zelenjavo in indijskimi oreščki
Sestavine:
1
večjo kavno skodelico rjavega riža
½
cvetače
½
brokolija
2
korenčka
1
rdeča čebula
2
stroka česna
sol
poper po želji
svež peteršilj
papriko v prahu
kurkumo
pest indijskih oreščkov
sveže nariban parmezan
0,5 dcl jušne osnove
oljčno olje
1 čajna žlička
paradižnikove mezge
1 čajna žlička
masla
Navodila za pripravo:
1 KORAK
Vodo solimo, zavremo in riž v njej kuhamo 20 minut. Razmerje riž:voda = 1:2. Riž naj bo skuhan "na zob" (al dente).
2 KORAK
Med tem vso zelenjavo narežemo na poljubno velike koščke. Naj bo razmerje 2:1 (zelenjava:riž).
3 KORAK
Na drobno narezano čebulo popražimo na oljčnem olju. Ko postekleni dodamo najprej tršo zelenjavo, potem dodajamo ostalo. Vse skupaj zalijemo z zajemalko jušne osnove in dušimo 10 minut. Vmes dodamo česen, sol, poper, papriko v prahu, kurkumo. Vsega zagotovo eno čajno žličko. Tudi zelenjava naj bo dušena "na zob".
4 KORAK
Skuhan riž zmešajte z dušeno zelenjavao, postavita na ogenj in dodajte še malo vode, indijske oreščke in kuhajte največ 5 minut, da se okusi medsebojno dobro povežejo. Dodajte malo masla in paradižnikove mezge, da rižota pridobi ustrezno kremasto teksturo in rahlo rdečo barvo. Ugasnite ogenj in rižoto pustite počivati še 5 minut.
Rižoto posujte s sveže naribanim parmezanom in svežim peteršiljem.
Ne pozabimo na pijačo in dober tek!
V kolikor ste se naveličali riža, ga lahko zamenjate z ajdovo kašo ali kvinojo. Na embalaži preberite čas kuhanja in navodila za pripravo. Preostali postopek je enak.