Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Glavni obrok

Zelenjavna vietnamska juha PHO

Sestavine: 
  JUHA
2   večji palčki cimeta
3   celi stroki česna
2   zvezdici janeža
pribl. 10 cm   svežega olupljenega ingverja (razpolovimo na dva dela po dolgem)
1 l   zelenjavne jušne osnove
1 l   vode
200 g   riževih rezancev
 ½ - 1 žlica   ekstra deviškega olivnega olja
150 g   šitake gob (tanko narezanih)
   
  DODATKI ZA V JUHO
  sojini kalčki 
  listki sveže bazilike
  listki sveže mete
  tanko narezan zeleni del mlade čebule
  krhlji limete
   
  JUŠNA OSNOVA - pripravlimo jo doma in shranimo v zamrzovalniku, da jo lahko uporabimo po potrebi. 
3   korenčke
2   čebuli
4   stroki česna
1   manjši košček zelene
1   por
manjši šop   peteršilja
1/2   čajne žličke timijana
1/2   čajne žličke zelene
1 čajno žličko    luštreka 
   
 Navodila za pripravo: 
1 KORAK

Na štedilniku pogrejemo srednje veliko posodo . V njo damo palčke cimeta, česen, zvezdni janež in med rednim mešanjem pražimo, da zadiši, cca. 3-4- minute.

2 KORAK   Dodamo čebulo, ingver, zelenjavno jušno osnovo, vodo in manj slano sojino omako. Vse skupaj zavremo in na zmanjšani temperaturi vremo 30 minut, da se okusi povežejo.
3 KORAK   Vmes pripravimo riževe rezance po navodilu na embalaži (brez soljenja). Kuhane rezance prihranimo za pozneje.
4 KORAK   Za pripravo gob na ponvi segrejemo ½-1 žlico olivnega olja. Gobe pražimo dokler niso mehke in rahlo rjavo zapečene. (cca. 5 minut) Pripravljene gobe prihranimo za pozneje.
5 KORAK   Ko je juha kuhana (po 30 min) poberemo iz nje čebulo, ingver in začimbe. V ta namen si pomagamo z manjšim cedilom ali precedimo celo vsebino v drug lonec.
6 KORAK   Juho natočimo v skodelice, dodamo rezance, gobe, sojine kalčke, svežo meto, čebulo in baziliko, ter na vse skupaj ožamemo krhelj ali dva (po okusu) limete. Juhe se lotimo s palčkami (kitajskimi) in jušno žlico.
    Za tiste ki imajo radi pekoče predlagam dodatek kakšnega svežega, posušenega ali zamrznjenega čilija, lahko že med kuhanjem ali pa čisto na koncu, ko je juha že v krožniku. Odvisno od okusa. 
   
  JUŠNA OSNOVA
1 KORAK   Zelenjavo olupimo, očistimo, sesekljamo, popražimo na žlici extra deviškega olivnega olja, zalijemo z 1,5 litra vode in kuhamo 30 min.  Jušne osnove ne solimo, saj bomo morebitno sol (po potrebi) lahko dodali med pripravo končne jedi.
2 KORAK   Dodamo začimbe in kuhamo še 1h. 
3 KORAK     Juho precedimo in uporabimo oz. shranimo v zamrzovalnik za pozneje. 
   
Energijska vrednost celega obroka: 
Prehranski profil na 100 g obroka:                        Obrok (za eno osebo)
 kcal  38,1
zelena1 maščobe : 0,9 g                                                5,87 g
zelena1 nasičene maščobne kisline: 0,2 g                    1,21 g
zelena1 sladkor: 0, 2 g                                                   1,37 g
zelena1 sol : 0,3 g                                                          1,9 g
rumena vlaknine: 0,5                                                     3,64 g
  beljakovine: 0,8 g                                             5,76 g
  ogljikovi hidrati: 6,7 g                                        45,85 g