| Sestavine: | |
| JUHA | |
| 2 | večji palčki cimeta |
| 3 | celi stroki česna |
| 2 | zvezdici janeža |
| pribl. 10 cm | svežega olupljenega ingverja (razpolovimo na dva dela po dolgem) |
| 1 l | zelenjavne jušne osnove |
| 1 l | vode |
| 200 g | riževih rezancev |
| ½ - 1 žlica | ekstra deviškega olivnega olja |
| 150 g | šitake gob (tanko narezanih) |
| DODATKI ZA V JUHO | |
| sojini kalčki | |
| listki sveže bazilike | |
| listki sveže mete | |
| tanko narezan zeleni del mlade čebule | |
| krhlji limete | |
| JUŠNA OSNOVA - pripravlimo jo doma in shranimo v zamrzovalniku, da jo lahko uporabimo po potrebi. | |
| 3 | korenčke |
| 2 | čebuli |
| 4 | stroki česna |
| 1 | manjši košček zelene |
| 1 | por |
| manjši šop | peteršilja |
| 1/2 | čajne žličke timijana |
| 1/2 | čajne žličke zelene |
| 1 čajno žličko | luštreka |
| Navodila za pripravo: | |
| 1 KORAK |
Na štedilniku pogrejemo srednje veliko posodo . V njo damo palčke cimeta, česen, zvezdni janež in med rednim mešanjem pražimo, da zadiši, cca. 3-4- minute. |
| 2 KORAK | Dodamo čebulo, ingver, zelenjavno jušno osnovo, vodo in manj slano sojino omako. Vse skupaj zavremo in na zmanjšani temperaturi vremo 30 minut, da se okusi povežejo. |
| 3 KORAK | Vmes pripravimo riževe rezance po navodilu na embalaži (brez soljenja). Kuhane rezance prihranimo za pozneje. |
| 4 KORAK | Za pripravo gob na ponvi segrejemo ½-1 žlico olivnega olja. Gobe pražimo dokler niso mehke in rahlo rjavo zapečene. (cca. 5 minut) Pripravljene gobe prihranimo za pozneje. |
| 5 KORAK | Ko je juha kuhana (po 30 min) poberemo iz nje čebulo, ingver in začimbe. V ta namen si pomagamo z manjšim cedilom ali precedimo celo vsebino v drug lonec. |
| 6 KORAK | Juho natočimo v skodelice, dodamo rezance, gobe, sojine kalčke, svežo meto, čebulo in baziliko, ter na vse skupaj ožamemo krhelj ali dva (po okusu) limete. Juhe se lotimo s palčkami (kitajskimi) in jušno žlico. |
| Za tiste ki imajo radi pekoče predlagam dodatek kakšnega svežega, posušenega ali zamrznjenega čilija, lahko že med kuhanjem ali pa čisto na koncu, ko je juha že v krožniku. Odvisno od okusa. | |
| JUŠNA OSNOVA | |
| 1 KORAK | Zelenjavo olupimo, očistimo, sesekljamo, popražimo na žlici extra deviškega olivnega olja, zalijemo z 1,5 litra vode in kuhamo 30 min. Jušne osnove ne solimo, saj bomo morebitno sol (po potrebi) lahko dodali med pripravo končne jedi. |
| 2 KORAK | Dodamo začimbe in kuhamo še 1h. |
| 3 KORAK | Juho precedimo in uporabimo oz. shranimo v zamrzovalnik za pozneje. |
| Energijska vrednost celega obroka: | |
| Prehranski profil na 100 g obroka: Obrok (za eno osebo) | |
| kcal | 38,1 |
| maščobe : 0,9 g 5,87 g | |
| nasičene maščobne kisline: 0,2 g 1,21 g | |
| sladkor: 0, 2 g 1,37 g | |
| sol : 0,3 g 1,9 g | |
| vlaknine: 0,5 3,64 g | |
| beljakovine: 0,8 g 5,76 g | |
| ogljikovi hidrati: 6,7 g 45,85 g | |
Glavni obrok



