Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Za nami je dober mesec različnih priložnosti, ki so jih številni Slovenci izkoristili za povečano pitje alkoholnih pijač. Začelo se je z martinovanjem, ki se je prevesilo v veseli december in končalo s praznovanjem vstopa v leto 2023. Slovenci smo namreč narod, ki vse pomembne življenjske dogodke, druženja, praznovanja, zabave izkoristi za zdravice z alkoholnimi pijačami. Številni posegajo po alkoholnih pijačah tudi za sprostitev, ko so v stresu ali jim je preprosto dolgčas.

Pitje alkoholnih pijač je v Sloveniji družbeno sprejemljivo

Leta 2021 je bila po podatkih NIJZ registrirana poraba alkohola 10,62 litra čistega alkohola na prebivalca Slovenije, starejšega od 15 let, kar nas uvršča med države z zelo veliko porabo alkohola. V Sloveniji redno potekajo številne preventivne kampanje, ki opozarjajo na posledice pitja alkoholnih pijač, za katero je značilna tako imenovana »mokra kultura«.

To pomeni, da so alkoholne pijače pri nas pomembno družbeno vezivo, sestavni del praznovanj in pomembnih življenjskih dogodkov ter da imamo v Sloveniji sprejemajoč odnos do pitja (skoraj vsak drugi Slovenec pije čezmerno, alkohol je prisoten v kulturi in običajih, je lahko dostopen ipd.).

suhi januar 3

Raba alkohola v Sloveniji je velik javnozdravstveni in tudi družbeni problem, saj posledice občuti ne samo posameznik, ampak tudi njegovi svojci, lokalna skupnost in celotna družba. Ocenjeno ekonomsko breme glede na vrsto stroška za vzroke, ki jih lahko v celoti in delno pripišemo alkoholu, je bilo v obdobju 2018–2019 v Sloveniji v povprečju 105,2 milijona evrov na leto, kar predstavlja tri odstotke vseh letnih izdatkov za zdravstvo.

Po podatkih NIJZ ekonomsko breme zaradi neposrednih stroškov predstavlja en odstotek, zaradi posrednih stroškov pa dva odstotka vseh izdatkov za zdravstvo. Če upoštevamo še nekatere druge stroške (npr. kriminalna dejanja, prometne nesreče in brezposelnost), se številka povzpne na 186,3 milijona evrov, kar v povprečju predstavlja pet odstotkov vseh izdatkov za zdravstvo.

Pitje alkohola prinaša številna tveganja

Pitje alkoholnih pijač poveča tveganje za številne fizične in duševne težave.

Med kratkoročna tveganja spadajo:

  • motnje srčnega ritma,
  • poškodbe,
  • prometne nezgode,
  • nasilje,
  • slabi odnosi,
  • samomorilnost,
  • slabše miselne in telesne sposobnosti.

Med dolgoročna tveganja pa štejemo:

  • okvaro jeter, trebušne slinavke, želodca,
  • pojav rakastih sprememb,
  • zvišan krvni tlak,
  • popuščanje srca,
  • možgansko kap,
  • bolezni živčevja,
  • oslabljen imunski sistem,
  • duševne motnje (težave s spominom, motnje razpoloženja, potrtost, nespečnost, demenca),
  • zasvojenost z alkoholom,
  • motnje v spolnosti …

poudarek

»Suhi« januar, 40 dni brez alkohola ipd. so odlične spodbude za razmislek o lastnih navadah pitja alkoholnih pijač. Morda boste ugotovili, da se alkoholu zlahka odpoveste in boste z lahkoto sprejeli izziv ter tako trajno spremenili odnos do pitja. Če pa boste ugotovili, da je izziv za vas prevelik zalogaj, zberite pogum in poiščite pomoč pri zmanjšanju ali opuščanju pitja alkoholnih pijač.

Novo leto je odličen čas za nov izziv

»Suhi« januar se je pred desetletjem začel v Veliki Britaniji kot javnozdravstvena pobuda britanske dobrodelne organizacije. Zdaj milijoni vsako leto sodelujejo v tem izzivu za zdravje. Osebe, ki so pred sodelovanjem v »suhem« januarju redno pile alkoholne pijače, so po 30 dneh brez alkohola bolje spale, imele več energije in izgubile težo. Poleg tega so se jim je zaradi abstinence od alkohola znižali krvni tlak, raven holesterola in raven beljakovin, ki jih povezujemo z rakastimi obolenji, zmanjšalo se je tudi tveganje za sladkorno bolezen.

Večina ljudi, ki želi zmanjšati količino popitega alkohola, je to zmožna storiti. Štejejo že majhni koraki.

Ali pijem preveč?

O zdravem ali varnem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju z manj ali več tveganja za posameznika in druge. Ne glede na to, kdaj je meja presežena, velja, da pitje alkoholnih pijač povečuje tveganje za (trajno) škodo in prinaša številne negativne posledice tako za posameznika kot za svojce. Veliko koristnih informacij, kako omejiti pitje alkoholnih pijač, kakšna tveganja prinaša, boste našli v vprašalniku SOPA in na spletni strani Ker alkohol ni mleko.

suhi januar 2

Če je pitje alkoholnih pijač del vašega vsakdana, lahko »suhi« januar razkrije morebitne težave z alkoholom, vključno s simptomi odtegnitve, ki segajo od blagih do resnih, odvisno od tega, koliko običajno pijete.

Blagi simptomi vključujejo tesnobo, tresoče roke, glavobol, slabost, bruhanje, potenje in nespečnost.

Hudi simptomi se pogosto pojavijo v dveh ali treh dneh po prenehanju pitja. Če se pojavijo, poiščite zdravniško pomoč.

Bodite pripravljeni alkoholu reči NE

V enem mesecu se bodo zagotovo našle priložnosti za kozarec vina, zato bodite pripravljeni na izzive.

Zunaj doma

Poiščite nadomestek za alkoholno pijačo. V družbi izberite gazirano vodo ali drugo brezalkoholno pijačo. Lahko tudi brezalkoholno pivo, vendar nekatere znamke še vedno vsebujejo do 0,5 volumskega odstotka alkohola, zato preverite označbo. Če veste, da bodo na druženju na voljo le alkoholne pijače, prinesite pijačo s seboj.

suhi januar 4

Doma

Izogibajte se skušnjavam in sprožilcem. Ne kupujte alkoholnih pijač, stare zaloge pospravite ali zavrzite. Če določene aktivnosti, del dneva ali čustva v vas sprožijo potrebo po alkoholu, pripravite načrt za nadomestne aktivnosti, s katerimi boste preusmerili misli.

Razkrijte svoj izziv

Povejte prijateljem in družini za svoj cilj, spodbudite jih, da se vam pridružijo oziroma vas pri tem podpirajo.

Postavite si cilje

Ne obupajte, če vam spodrsne. Ne počutite se krive. Samo začnite znova naslednji dan. Po potrebi naredite načrt, koliko dni v tednu boste pili alkoholne pijače, v kakšnih količinah in kako boste postopoma prišli do nič alkohola. Ljudje, ki ostanejo pod mejo manj tveganega pitja alkohola, imajo tudi najmanj z alkoholom povezanih težav.

Ima en mesec sploh lahko kakšen učinek?!

Vsekakor! Mesec brez alkohola vam pokaže, da za zabavo, sprostitev ali druženje alkohola ne potrebujete. Hkrati pa v tem času sami sebe spoznate v novi luči in ugotovite, kako imate lahko pitje alkoholnih pijač pod nadzorom. To je izjemen uspeh, ki vam bo dolgoročno pomagal, da se izognete temu, da bi pili več, kot si resnično želite. Poleg tega se zmanjša tveganje za kratkoročne in dolgoročne posledice pitja alkoholnih pijač.

Manj alkohola, manj izdatkov, manj kalorij. Res je, alkoholne pijače so kalorične bombe. Preverite z uporabo aplikacije VešKajJeš, koliko kalorij ima posamezna alkoholna pijača.