Instant prašek z vitamini, iz katerega lahko pripravimo osvežilni vitaminski napitek, za marsikoga predstavlja priročen, hitro pripravljen vitaminski napitek. Na ZPS smo v okviru tržnega pregleda preverili vsebnost 9ih instant praškov z vitamini. Pa res lahko vitaminski napitek pijemo namesto vode, nesladkanega čaja in raznih pijač kar tako, za žejo?

Ti instant napitki poleg velike količine sladkorja, kar sedmim izmed 9ih izdelkov bi za sladkor zasvetila rdeča luč na prehranskem semaforju, vsebujejo tudi veliko dodanih vitaminov, zato sodijo med prehranska dopolnila in niso primerni za vsakogar in za vsakodnevno uporabo opozarjajo na ZPS. Številne novejše raziskave dokazujejo, da vitaminski pripravki ne pripomorejo k trdnejšemu zdravju, v nekaterih primerih lahko zaradi prekomernega uživanja vitaminov celo škodijo. Pozor: z enim kozarcem vitaminskega napitka, pripravljenim po navodilih proizvajalca, bi zaužili od dve kocki in pol do 5 in pol kock sladkorja.

 Preberite članek iz revije ZPStest: Instant praški z vitamini 

“Instant napitki oz. praški, ki smo jih pregledali, so večinoma sestavljeni iz sladkorja in citronske kisline, dodano pa imajo aromo pomaranče, le en vzorec je imel dodan pomarančni sok v prahu. Od aditivov so praškom za lepo oranžno barvo dodana še barvila, karoteni, za uravnavanje kislosti natrijevi karbonati ali natrijevi citrati, za zgostitev pa gumi arabikum (E 414),” je predstavila značilnosti izbranih praškov Nika Kremić, prehranska strokovnjakinja iz Zveze potrošnikov Slovenije ter dodala: “Pregledani izdelki so vsebovali tudi od 7 do 10 različnih vitaminov, nekateri pa imajo dodane tudi minerale.”.

S prehranskim dopolnilom ne gasimo žeje!
Napitki, ki jih pripravimo z vitaminskimi praški, niso pijače, ki naj bi jih pili za žejo. Gre namreč za prehranska dopolnila, ki so po definiciji živila namenjena dopolnjevanju običajne prehrane. “Prehranska dopolnila naj bi uživali le občasno, ko telo ta hranila zaradi različnih vzrokov bolj potrebuje ali če s hrano vnesemo v telo premalo vitaminov in mineralov, kar se običajno zgodi pri enolični ali nekakovostni hrani, neprimerni shujševalni dieti, zaradi bolezni, alergij in starosti,” opozarja Nika Kremić in dodaja: "Pijače z veliko energijsko vrednostjo, kot so instant napitki z veliko sladkorja, ne aktivirajo mehanizmov, ki v telesu in možganih uravnavajo sitost in zato tudi ne potešijo občutka lakote. Danes je tudi epidemiološko potrjena povezava med pogostejšim pitjem kaloričnih pijač in povečano telesno težo."

En kozarec = kar polovica dnevne potrebe po vitaminih
Pregledani izdelki vsebujejo velike količine dodanih vitaminov in mineralov. Pri večini izdelkov bi z enim kozarcem vitaminskega napitka, pripravljenim po navodilih proizvajalca, vnesli v telo 50 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitaminov in mineralov za odrasle, a prehranska dopolnila niso nadomestek za uravnoteženo prehrano. Torej uživanje vitaminskih praškov nikakor ne more biti enakovredno uživanju zelenjave in sadja.

Veš kaj piješ: preverite prehranski profil pijač iz instant praškov z vitamini

ZPS opozarja!

1. Otrokom ne smete nenadzorovano dajati različnih prehranskih dopolnil, ampak se morate o tem najprej posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. Vitaminski praški niso primerni za otroke, mlajše od štirih let.
2. Prepričajte se, da je na vitaminskem prašku označeno, da je namenjen otrokom. Če te označbe ni, je namenjen le odraslim, oziroma starejšim od 14 let!
3. Ne uživajte prehranskih dopolnil na `lastno pest´. Pred nakupom se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, zlasti če jemljete zdravila za posamezno bolezen ali če želite dopolnilo ponuditi otroku.
4. Ne pijte sladkih pijač. Predvsem svojim otrokom za žejo ponudite vodo ali nesladkan čaj.
5. Bodite pozorni pri odmerjanju! Žlice in žličke so različno velike in hitro lahko prekoračite priporočeni odmerek. Ker gre za prehransko dopolnilo, svetujemo, da količino praška stehtate, saj se boste tako izognili prevelikemu odmerku.
6. Zdrav človek lahko `oskrbi´ svoje telo z ustrezno količino vitaminov z raznoliko in uravnoteženo prehrano ter zdravim življenjskim slogom, ki vključuje tudi gibanje na prostem.

 

Preveri prehranski profil

Z embalaže prepiši hranilne vrednosti izdelka in preveri, ali mu zasveti rdeča, rumena ali zelena luč. Vnesi vrednosti na 100 g ali 100 ml izdelka.

Vsebnost je primerna zdravemu prehranjevanju! Super izbira!
Vsebnost je rahlo nad mejo zdravega. Ne pretiravaj s količino!
x Vsebnost ni najboljša! Tega izdelka zaužij čim manj in ne pogosto.

 

Maščobe

g

Na. Mašč. Kisl.

g

SLADKOR

g

SOL

g

Preh. vlaknine

g

Maščobe

g

Na. Mašč. Kisl.

g

SLADKOR

g

SOL

g

Tabela vsebnosti

HRANA
(g na 100 g)
x
Maščobe 3 g 3 - 20 g 20 g
Nasičene mašč. kisl. 1 g 1 - 5 g 5 g
Sladkor 5 g 5 - 15 g 15 g
Sol 0,3 g 0,3 - 1,5 g 1,5 g
Prehranske vlaknine 6 g 3 - 6 g 3 g

 

       
PIJAČA (g na 100 ml) x
Maščobe 1,5 g 1,5 - 10 g 10 g
Nasičene mašč. kisl. 0,75 g 0,75 - 2,5 g 2,5 g
Sladkor 2,5 g 2,5 - 6,3 g 6,3 g
Sol 0,3 g 0,3 - 1,5 g 1,5 g

Tabela vsebnosti

Tabela vsebnosti