Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Jogurti z dodatki, med katerimi so najpogostejši čokoladni bombončki in kroglice ter kosmiči, imajo le malo skupnega z navadnim jogurtom, saj vsebujejo veliko sladkorja in številne aditive. V enem lončku je lahko celo do 30 gramov sladkorja, tudi v izdelkih, namenjenih otrokom. 

Potrošnikom na prodajnih policah poleg pestre izbire navadnih, sadnih ter aromatiziranih jogurtov v lončku ponujajo še skupino jogurtov, katerih embalaža je sestavljena iz dveh lončkov. V prvem, večjem lončku je navadno sladkan jogurt, v manjšem pa različni dodatki od bombonov, čokoladnih kroglic, obročkov in zvezdic do žitnih in sadnih pripravkov. Te jogurte po navadi najdemo na spodnjih policah v hladilniku, kjer so lažje vidni in dostopni otrokom, ki jih ne privlačijo le z vsebino, ampak tudi s svojo pisano in igrivo embalažo.

Sladica, ki si jo privoščimo le občasno!
Pregledali smo hranilno vrednost osmih različnih jogurtov z dodatki v posebni embalaži. Podatki v hranilnih tabelah so razkrili, da vsebujejo ti izdelki veliko sladkorja, od 11,3 do 21 gramov v 100 gramih izdelka. Nekaj sladkorja prispeva že sama laktoza v mleku, iz katerega je narejen jogurt (tudi navadni jogurti vsebujejo od 3 do 5 gramov sladkorja v 100 gramih), vsebnost sladkorja se še poveča zaradi dodanih bombonov ali čokoladnih kroglic, vendar pa se pri tem še ne konča. Glede na imena in prikaze na embalaži nekaterih izdelkov bi pričakovali, da je v jogurtih z dodatki v dvojni embalaži navadni jogurt, vendar žal ni tako. Prav v vseh pregledanih izdelkih je bil sladkani jogurt. Izdelki, ki z embalažo nagovarjajo predvsem otroke, se po vsebnosti sladkorja ne razlikujejo od drugih tovrstnih izdelkov. Z eno porcijo (100 do 175 gramov) jogurta z dodatki v posebni embalaži bi zaužili od 3 in pol do kar 6 kock sladkorja1.

Večina pretirava z aditivi
Pri pregledu seznama aditivov, ki jih vsebujejo jogurti z dodatki v posebni embalaži, smo ugotovili, da je izdelek, v katerem je bilo najmanj aditivov, poleg sojinega lecitina (emulgator), ki je v večini izdelkov, vseboval še gumi arabicum (sredstvo za glaziranje). Izdelek z največ aditivi pa je vseboval stabilizator: E 414 (gumi arabikum), emulgator: sojin lecitin, barvila: E 100 (kurkumin), E 133 (briljantno modro FCF), E 160a (karoteni), E 160e (beta-apo-8‘-karotenal (C 30)), E 162 (betalain, betanin), E 171 (titanov dioksid), E 172 (železovi oksidi in hidroksidi), sredstvo za glaziranje: karnauba vosek. V izdelkih za otroke pa so bili celo aditivi, kot so barvila in voski, ki po zakonodaji niso dovoljeni v hrani za otroke, mlajše od štirih let.

Koliko odstotkov še varne dnevne količine sladkorja vnesemo v telo z eno porcijo jogurta z dodatki v posebni embalaži? 
Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) priporoča, naj z enostavnimi vrstami sladkorja v telo ne bi vnesli več kot 10 odstotkov dnevnih energijskih potreb. Odrasel človek bi po našem izračunu z eno porcijo jogurta v dveh lončkih zaužil približno 50 odstotkov še varne dnevne količine sladkorja, otrok do treh let, pa približno 80 odstotkov. Če upoštevamo še strožje priporočilo SZO, ki vnos sladkorjev omejuje na 5 odstotkov dnevnih energijskih potreb, bi odrasla oseba z eno porcijo takšnega jogurta zaužila 95 odstotkov še varne dnevne količine sladkorja, otrok do treh let pa bi kar za polovico prekoračil varni dnevni vnos 
sladkorja.

ZPS Nasvet

  • Jogurti z dodatki v posebni embalaži so sladica, ki ni primerna za vsakodnevno uživanje.
  • Jogurti z dodatki v posebni embalaži niso primerni za otroke, mlajše od štirih let, ker večinoma vsebujejo veliko aditivov in ker obstaja možnost zadušitve z majhnimi delci (bomboni).
  • Ko se odločite za nakup jogurta z dodatki, izberite tistega, v katerem je manj sladkorja in maščobe.

Primerjalno ocenjevanje jogurtov z dodatki v posebni embalaži je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Rezultati so brezplačno dostopni na: www.potrošnikovZOOM.si.