Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Vanilja je poznana in cenjena zaradi izrazitega prijetnega vonja in sladkastega okusa. Uporablja se za pripravo različnih sladic, tudi sladoleda. Verjetno bi lahko rekli, da je vaniljev sladoled najbolj razširjen in najbolj `osnovni´ okus sladoleda. Če vam je okus vanilje všeč vas bo zagotovo zanimalo, kako izveste ali jo vaš sladoled tudi vsebuje ali pa ima zgolj dodano aromo. Je dodana aroma sintetična ali naravna?

Proizvajalci lahko sladoledu dodajo okus vanilje na več načinov: bodisi z dodatkom prave vanilije, ali pa z dodatkom arome, pridobljene iz prave rastline in iz drugih naravnih snovi. Aroma pa je lahko pridobljena tudi sintetično. Velikokrat se proizvajalci poslužujejo tudi kombinacij zgoraj naštetih sestavin.

Kaj pomenijo navedbe na seznamu sestavin, ki je običajno na zadnji strani embalaže?

  • Mleti strok vanilije, zrna ali koščki vanilijevih strokov. Ta sladoled vsebuje zmlet vaniljev strok ali pa postrgana zrna iz njegove sredice. Ta je črna in ima najbolj intenzivno aromo.
  • Naravna aroma vanilije. Vsebuje vsaj 95 odstotkov arome iz stroka vanilje (po navadi je to alkoholni ekstrakt), 5 odstotkov pa lahko sestavljajo arome iz drugih naravnih snovi.
  • Naravna aroma burbonske vanilije. Narejena je iz burbonske sorte vanilje, ki raste na otokih Madagaskar, Reunion, Comoros in Mayotte, med strokovnjaki velja za vrhunsko sorto vanilje.
  • Naravna aroma. Opisuje nedefinirano mešanico arom, ki so pridobljene iz različnih naravnih snovi.
  • Vanilijeva aroma / aroma. Izraza opisujeta nedefinirano mešanico arom, ki jo lahko sestavljajo različne sintetične kot tudi naravne arome.
vanilja2Slika vanilje ni le za okras 
Izdelki, ki s sliko cveta vanilje in/ali strokov na embalaži nakazujejo, da izdelek vsebuje vaniljo, naj bi vsebovali vsaj naravno aromo vanilje. Med tem, ko na izdelkih, ki na seznamu sestavin navajajo zgolj arome, v izogib zavajanju potrošnika, takega slikovnega prikaza ne pričakujemo.