Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Kupimo s `šunko´ res cel kos mesa? Tega brez branja deklaracij in seznama sestavin ne moremo vedeti.

Če želimo vedeti, kakšen mesni izdelek kupujemo, pogled na sprednjo stran embalaže izdelka ne bo dovolj, ampak bo treba prebrati tudi deklaracijo in seznam sestavin ter preveriti hranilno vrednost. Če je ob prodajnem imenu mesnega izdelka v rezinah zapisano `Sestavljeno, iz koščkov oblikovano meso´, to vsekakor ne more biti kuhana šunka, saj mora biti narejena iz prepoznavnih kosov prašičjega stegna.

primer12

Tudi dolg seznam sestavin in aditivov na izdelku po vsej verjetnosti pomeni, da to ni kuhana šunka. Dober pokazatelj je še vsebnost beljakovin, ki naj bi bila pri kuhani šunki vsaj 18 gramov v 100 gramih.

seznam sestavin  

Levo je izdelek `Pizza kraljica´, ki je sestavljen iz koškov mesa, na desni strani pa `Kuhana šunka´ iz celega kosa mesa. Pogled na hranilno vrednost obeh izdelkov, kjer so hranila ovrednotena s prehranskih semaforjem nam razkrije, da izdelek `Pizza kraljica´ vsebuje več maščobe in nasičenih maščobnih kislin kot izdelek `Kuhana šunka´. Oba vsebujete malo sladkorja in veliko soli. Glede na to, da `Kuhani šunki´ večkrat zasveti zelena luč, je ta bolj primerna izbira za naš nakupovalni listek, seveda pa moramo bitni pozorni, da z drugo hrano ne vnesemo preveč soli. 

zelenaŽivila, pri katerih so hranila označena z zeleno barvo, uživamo vsak dan, saj vsebujejo malo soli, maščobe in/ali sladkorja ter veliko vlaknin.
oranznaŽivila, pri katerih so hranila označena z oranžno barvo, vsebujejo srednje veliko maščobe, soli in/ali sladkorja in jih uživamo nekajkrat tedensko.
rdecaŽivilom, ki so označena z rdečo in vsebujejo veliko maščobe, sladkorja in /ali soli, ter malo vlaknin, naj bi se izogibali oz. jih uživamo v manjših količinah.

Kako izbrati šunko?
1. Izberite šunko iz celega kosa mesa in ne tiste, sestavljene iz koščkov mesa.
2. Prevrite hranilno tabelo. Izdelek naj vsebuje vsaj 18 g beljakovin na 100 g in čim manj soli.
3. Preberite seznam sestavin. Bodite pozorni na dodatne aditive. Čim krajši je seznam, boljše je!