Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

V jesenskem času gozdovi skrivajo ogromno dobrot, marsikdo od nas med jesenskim sprehodom pogleda, če se kje skriva kak jurček, ki bi popestril naš dnevni meni. Preprosto in hitro pripravo omogoča juha iz vrečke, kaj pa se skriva v njej in ali ima s "domačo" gobovo juho tudi kaj skupnega?


Kje so gobe?

Pogled na seznam sestavi nam razkrije, da je lahko gob v gobovih juhah zelo različno in sicer jih običajno vsebujejo od 2 pa do 11 odstotkov. Poleg gob prašek za pripravo gobove juhe vsebuje pšenično moko in škrob, maščobe, dehidrirano mleko, sol, in začimbe. Dodani so še maltodekstrin, ekstrakt kvasa, hidrolizirane mlečne ali rastlinske beljakovine ter v redkih primerih dehidrirana zelenjava. Večina vsebuje dodane arome, drugi aditivi pa so redko na seznamu sestavin.

 

Aditivi: v enem izdelku še vedno mononatrijev glutamat
Med gobovimi juhami iz vrečke so tudi take, ki so popolnoma brez aditivov in arom, a večina jih vsebuje vsaj arome ali pa barvila. Nekatere vsebujejo še nadomestek kuhinjske soli kalijev klorid, dodatek citronske kisline, gostila in stabilizatorje. Sicer v redkih izdelkih, a je še vedno prisoten tudi ojačevalec arome, mononatrijev glutamat (E621), ki da izdelkom okus "umami".

Nanj morajo biti pozorni predvsem starši mačkov, otrok in mladostnikov, saj po podatkih Evropske agencije za varnost hrane (EFSA)) lahko pri srednji izpostavljenosti presežejo sprejemljiv dnevni vnos (ADI), kar lahko povzroči predvsem hude glavobole.

Rezultate pregleda gobovih juh iz vrčke si lahko ogledate na spletni strani PotrošnikovZOOM

 

S porcijo juhe zaužijemo polovico še varnega dnevnega vnosa soli
S porcijo (250 ml) gobove juhe iz vrečke bomo zaužili od 234 kJ/56 kcal do 619 kJ/148 kcal. Podroben pregled hranilne vrednosti na hrbtni strani izdelkov nam razkrije, da vsebujejo običajno malo maščob in nasičenih maščobnih kislin, za kar jim na prehranskem semaforju zasveti zelena luč. 

Pri vsebnosti soli moramo biti bolj pozorni, saj gobove juhe iz vrečke vsebujejo med 0,6 in 1,12 grama soli na 100 mililitrov pripravljene juhe, za kar jim zasveti oranžna luč. Z eno porcijo (250 ml) tako v telo vnesemo do 2,8 grama soli, kar predstavlja več kot polovico še varnega dnevnega vnosa za odraslo osebo (do 5 gramov soli dnevno).

Zanimivo je, da nekatere juhe iz vrečke vsebujejo dodan sladkor, ki ga nekateri proizvajalci dodajajo za izboljšanje okusa in arome. Sicer je sladkorja malo za kar zasveti zelena luč, a lahko s porcijo juhe zaužijemo tudi do 6 gramov sladkorja.


Naš nasvet:

- Pri nakupu juhe iz vrečke bodite pozorni predvsem na vsebnost soli. Pri oceni prehranskega profila in primerjavo med izdelki si pomagajte z aplikacijo VešKajJeš
- Izberite izdelke s čim krajšim seznamom sestavin. Na seznamu sestavin preverite vsebnost aditivov, na voljo so tudi juhe brez aditivov.
- V kolikor želite juho bogato z gobami in brez nepotrebnih dodatkov in aditivov, bo najbolje če si jo pripravite sami iz osnovnih sestavin.
- Vrečka juhe zadostuje za dve, tri ali štiri porcije, odvisno od pakiranja. Če nas je v gospodinjstvu manj, velikokrat pojemo več kot le eno porcijo in posledično zaužijemo tudi več soli in maščob. Zato svetujemo previdnost pri zaužiti količini, juho raje shranite v hladilniku in si jo pogrejte naslednji dan.