Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Pri nekaterih izdelkih (oz. skupini izdelkov) se vrednosti po skeniranju v aplikaciji obarvajo v sivo in ne v barvah prehranskega semaforja kot smo navajeni. Spodaj so prikazani primeri teh skupin.

1. Enostavna živila

Med enostavna živila sodijo npr.: jedilna olja, jajca, riž, stročnice, nepredelana žita, kaše, kis, čaj, začimbe… Pri njih označevanje hranilne vrednosti po zakonodaji ni obvezno, zato tega podatka na teh živilih običajno ne boste našli.

veskajjes sivina 1

2. Živila, ki jih je potrebno pred uživanjem pripraviti

Med ta živila sodijo npr.: juhe iz vrečke, instant napitki, sirupi. Pred uživanjem jih običajno pripravimo tako, da dodamo tekočino (vodo, mleko…). Izdelek se v aplikaciji obarva sivo, kadar v naši podatkovni bazi nimamo zanesljivih podatkov o hranilni sestavi živila, pripravljenega po navodilih proizvajalca.

veskajjes sivina 2

3. Izdelki s sladili

Pri izdelkih, ki vsebujejo sladila, se vsebnost sladkorja obarva v sivo in ne v barve prehranskega semaforja.

veskajjes sivina 3

4. Energijske pijače

Energijske pijače so brezalkoholne pijače, ki poleg sestavin običajnih pijač vsebujejo še poživila. Največkrat kofein, taurin in glukuronolakton. Energijske pijače niso primerne za vsakodnevno uživanje in vsekakor ne za žejo, saj z njimi lahko hitro presežemo denimo vnos kofeina.

veskajjes sivina 4

Uživanje se odsvetuje tudi otrokom, mladostnikom in nosečnicam. Zato se ti izdelki v aplikaciji ne označujejo s prehranskim semaforjem, ampak se obarvajo sivo.

Prehranska dopolnila in živila za posebne skupine

Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju običajne prehrane, zato so pogosto na voljo v obliki tablet, kapsul ali praškov. Uživamo jih po potrebi in v manjših količinah, zato nosijo le podatke o vsebnosti določenih učinkovin npr. vitaminov in mineralov.

Živila za posebne skupine so posebna živila, ki so namenjena dojenčkom in majhnim otrokom (začetne in nadaljevalne mlečne formule), prehranski obravnavi bolnikov (živila za posebne zdravstvene namene), ter osebam, ki hujšajo pod zdravniškim nadzorom (nadomestki obrokov) in torej niso namenjena običajni vsakodnevni prehrani. Tudi za ta živila veljajo posebnosti glede obveznega označevanja hranilne vrednosti, zato jih v aplikaciji Veš kaj ješ prikažemo kot sive.


 Preberite še: Aplikacija Veš kaj ješ: katere informacije o živilih in pijačah vam ponuja?