Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Ledena kava je po vsem svetu priljubljena poletna osvežitev, ki si jo lahko privoščimo doma ali v kavarni. A ledene kave se med seboj razlikujejo tako po sestavi kot po prehranskem profilu in kalorični vrednosti. Če boste v kavarni naročili ledeno kavo, boste lahko postreženi z ledom ohlajeno belo kavo, espressom z dodatkom kepice sladoleda ali pa s pred pripravljenim mlečnim napitkom z okusom kave. Takšne ledene kave, ki jih lahko kupite tudi v trgovini, smo tokrat pogledali podrobneje in ugotovili, da imajo s kavo skupnega bolj malo.
Pogled na seznam sestavin na embalaži ledenih kav (ice coffee), nam razkrije, da so to pri ultra visoki temperaturi (UHT) segreti mlečni napitki z dodatkom kave in sladkorja, soli, aditivov (stabilizatorjev in emulgatorjev) in arom ter karameliziranega sladkorja za barvo.

Veliko mleka, malo kave
Večino, in sicer od 51 pa kar do 95 odstotkov izdelka predstavlja delno posneto ali polnomastno mleko. Med tem ko je "kava" napitkom dodana v obliki različnih kavnih pripravkov.

Samega kavnega ekstrakta pa je v vzorcih bolj malo, in sicer od 0,12 do 0,40 odstotkov. Vsebnost kofeina 10 mg v 100 mililitrih je navedena zgolj na enem izdelku, ki vsebuje 0,25 % kavnega ekstrakta. V skodelici (250 ml) ledene kave je torej približno 25 miligramov kofeina, kar je približno polovica skodelice espressa. Za primerjavo: Skodelica turške kave (250 ml) vsebuje od 70-140 mg kofeina (odvisno od tega, kako močno kavo skuhamo).

Tudi do 23 gramov sladkorja na izdelek
Pregledani izdelki po večini vsebujejo srednjo vrednost tako nasičenih kot skupnih maščob (oranžna luč). Prav vsi izdelki pa vsebujejo veliko sladkorja – od 5,9 do 9,3 grama na 100 mililitrov za kar večini na prehranskem semaforju zasveti rdeča luč. S skodelico (250 ml) takšnega napitka tako lahko zaužijete celo do 23 g sladkorja, kar predstavlja približno polovico varnega dnevnega vnosa sladkorja. Ti napitki vsekakor niso primerni za vsakdanje uživanje.

Primerjava med izdelkoma z manj in bolj ugodim prehranskim profilom
Če se boste odločili za nakup ledene kave, bodite pozorni na hranilne vrednosti in sestavine, saj se izdelki med seboj vseeno razlikujejo. S pomočjo aplikacije VešKajJeš pred nakupom preverite hranilno tabelo in izberite izdelek z ugodnejšim prehranskim profilom.

primerjavaledenekave

Naš nasvet

  • Če želite spiti pravo ohlajeno kavo z dodatkom mleka, trgovinske police zagotovo niso pravi naslov. Lahko pa si ledeno kavo enostavno pripravite doma, skuhate običajno kavo (turško, instant, esspreso…) in ji dodate približno deciliter in pol mleka ter kocke ledu. Kozarec (250 ml) tako pripravljene kave pa vsebuje tudi manj kalorij (418 kJ/100 kcal) v primerjavi z ledeno kavo iz trgovine (690 kJ/165 kcal). Hkrati pa se boste izognili tudi aditivom in aromam.
  • Ko kupujete tovrstne napitke v trgovini, preberite seznam sestavin in hranilno tabelo na zadnji strani embalaže. Izberite izdelek z najboljšim prehranskim profilom. Pri izbiri vam je lahko v pomoč tudi aplikacija VešKajJeš
  • Preverite si tudi obsežen tržni pregled kav iz hladilnika