Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Osnovna sestavina sirnega namaza je skuta ali sveži sir, ki jo naredijo tako, da mleku dodajo mlečnokislinske bakterije in sirišče, iz česar nastaneta koagulat oziroma skuta in sirotka (tekočina), ki jo odstranijo. Nato skuti dodajo še smetano in sol. Nekateri proizvajalci dodajo še aditive, ki dajo sirnemu namazu mazavo in homogeno teksturo. Pri izdelkih brez aditivov se namreč lahko izloči manjši del sirotke, a imajo izdelki brez dodanih `gostil´ večjo hranilno vrednost. Sirne namaze na koncu še toplotno obdelajo.

 

Razliko med sirnimi namazi, ki so si na prvi pogled precej podobni, boste razbrali le če obrnete embalažo in podrobno preberete seznam sestavin. Iz seznama sestavin boste razbrali, kateri so narejeni zgolj iz osnovnih sestavin (pasteriziranega mleka, običajno tudi smetane in soli) in kateri imajo dodane še druge sestavine (modificiran škrob, jedilna želatina) in/ali aditive (stabilizatorji, kisline).

sirninamazi

Pogled na hranilno tabelo sirnih namazov nam razkrije, da sirni namazi vsebujejo od 14 do 26 gramov maščobe v 100 gramih izdelka in spadajo med bolj mastna živila. Z uživanjem zato ni potrebno pretiravati, v porciji ga ne pojete več kot 30 gramov. Glede na prehranski semafor je vsekakor boljša izbira levi srni namaz, ki vsebuje 10 g manj maščobe v 100 g izdelka, vsebuje pa tudi manj nasičenih maščobnih kislin, ki jih želimo v prehrani zmanjšati in malenkost manj soli.

 

Naš nasvet
Preberite seznam sestavin, ki je običajno na hrbtni strani izdelka, le tako boste zagotovo vedeli, kaj izdelek vsebuje in se izognili tistim z dodanimi aditivi. V hranilni tabeli prevrite, koliko maščobe, nasičenih maščob in soli izdelek vsebuje. Izberite tistega, ki jih vsebuje manj.

Sirni namazi spadajo med mlečne izdelke. Glede na smernice uravnotežene prehrane naj bi na dan zaužili dve do štiri enote mleka in mlečnih izdelkov, a glede na veliko vsebnost maščobe v namazu ga v eni enoti ne pojejmo več kot 30 gramov.