Tofu je nefermentirani izdelek iz soje. Uporabljamo kot nadomestek za meso oziroma sir in skuto. Podobno kot meso ga lahko dušimo, pečemo, cvremo, hladne kose dodamo solati, ga skupaj z zelišči pretlačimo v namaz ...
Enako kot sojino omako so tudi tofuju podobno živilo poznali že v antični Kitajski, nato se je uporaba in izdelava tofuja preselila na Japonsko in v druge dežele Daljnega vzhoda, pozneje pa po vsem svetu.
Nastane tako, da v vodi namakajo sojina zrna oziroma drobljenec, jih nato zmeljejo v kašo, ki jo morajo dobro prekuhati, da se želene sestavine soje raztopijo v vodi. Sledi filtriranje oziroma ločevanje tekočega dela od preostanka netopnih sojinih snovi. Tekoči del je tako pripravljen za koagulacijo oziroma sirjenje s sirilom oziroma koagulantom. Najbolj razširjeni koagulanti so kalcijev sulfat, kalcijev klorid in magnezijev klorid. Temperatura koagulacije naredi tofu bolj mehak ali pa bolj čvrst. Po koagulaciji sirnino prenesejo v modele in stiskajo oziroma odcedijo do želene strukture. Zelo mehkega tofuja, ki ga na Japonskem imenujejo svileni, ne odcejajo v modelih, ampak ga izdelajo kar v embalaži za prodajo.
Sojine beljakovine za obogatitev živil Sojine izdelke, ki vsebujejo veliko beljakovin (na primer sojini kosmiči, sojin beljakovinski koncentrat, sojin beljakovinski izolat in sojina moka), dodajajo številnim predelanim živilom, da povečajo vsebnost beljakovin v živilu, izboljšajo teksturo, lahko pa so dodani kot emulgatorji. Najpogosteje sojine izdelke dodajajo pripravljenim solatnim prelivom, juham, mesnim nadomestkom, kruhu, žitnim kosmičem, testeninam in nadomestnemu mleku za dojenčke. |
Uporaba tofuja
Tofu nima posebnega okusa, zato ga lahko uporabljate za slane in sladke jedi, zamešate ga lahko v slani ali sladki namaz, lahko ga razrežete in rahlo pražite, marinirate, popečete na žaru in podobno. Ko enkrat odprete embalažo, je dobro tofu prestaviti v drugo posodo, ga preliti z zelo hladno (ledeno) vodo in hraniti v hladilniku.
Tofu je dober vir beljakovin, ima malo kalorij, vsebuje veliko železa in je vir kalcija in vitamina B1.
Povprečna hranilna vrednost 100 gramov tofuja: 70 kcal; 3,5 g maščobe; 1,5 g ogljikovih hidratov; 8,2 g beljakovin; 0,9 g vlaknin
Domači tofu |