Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Na živilih in pijačah je za fruktozo dovoljena uporaba zdravstvene trditve. Odločitev evropske agencije za varno hrano, ki je izdala pozitivno mnenje za zdravstveno trditev za fruktozo, je pred leti nekoliko presenetila, saj vse več raziskav kaže, da prekomeren vnos fruktoze neugodno deluje na naše telo.

Kaj je fruktoza in kje jo najdemo?
Fruktoza je enostaven ogljikov hidrat ali monosaharid, v primerjavi z namiznim, belim sladkorjem pa je slajša. Fruktoza je skupaj z glukozo tudi sestavina belega in rjavega sladkorja. V naravi je fruktoza (imenujemo jo tudi sadni sladkor) predvsem v sadju. Več fruktoze vsebujejo dateljni, rozine, fige, grozdje, kaki, jabolka in hruške. Fruktoza je tudi v medu in melasi (temno rjava gosta tekočina, sicer stranski produkt pri proizvodnji sladkorja).

V zadnjih leti pa je na trgovskih policah vedno več živil z dodano fruktozo, iz česar lahko sklepamo, da danes zaužijemo več fruktoze, kot smo jo kadarkoli do zdaj. Fruktozo dodajajo predvsem sladkim živilom, kot so keksi in podobne slaščice, žitom za zajtrk, bombonom in ne nazadnje brezalkoholnim (ne)gaziranim pijačam. Stoodstotni sadni sladkor lahko kupimo tudi v njegovi čisti obliki, kot bele kristalčke brez vonja, nekateri ga uporabljajo kot nadomestek belega sladkorja.

Zakaj živilom dodajajo fruktozo?
Razlogov, zakaj v zadnjih letih vse več izdelkom namesto sladkorja dodajajo fruktozo oziroma ga vsaj delno nadomeščajo z njo, je več. Med pomembnejše sodi njena sladilna moč, ki je v primerjavi z belim sladkorjem večja, poleg tega ima dobre tehnološke lastnosti, fruktozno-glukozni sirup pa je predvsem cenejši kot običajni sladkor.

Kaj pa fruktoza v sadju in medu?

fruktoza2
V vsakodnevni prehrani zaužijemo fruktozo predvsem s sadjem in medom, vendar pa je odveč strah, da bi nam fruktoza, ki je v živilih naravno prisotna, škodovala. Raziskave namreč kažejo, da fruktoza v sadju in medu ne povzroča enakih presnovnih učinkov kot tista, ki jo dodajo živilom, kar naj bi bila predvsem posledica dejstva, da so v sadju in medu prehranske vlaknine in antioksidanti. Pri tem je pomembno tudi razmerje med glukozo in fruktozo. Pri živilih, sladkanih s fruktozo, je to razmerje pogosto (zelo) v korist fruktoze.

Zdravstvena trditev za fruktozo
Na živilskih izdelkih je dovoljeno uporabljati zdravstveno trditev za fruktozo, in sicer "Uživanje živil, ki vsebujejo fruktozo, zvišuje raven glukoze v krvi manj kot uživanje živil, ki vsebujejo saharozo ali glukozo". Spomnimo, da je zdravstvena trditev tista, ki navaja, domneva, ali namiguje, da obstaja povezava med živilom ali eno od njegovih sestavin in zdravjem.

Trditev se lahko uporablja takrat, ko sta glukoza in/ali saharoza (beli sladkor) v sladkanih živilih in pijačah nadomeščena s fruktozo, tako da je njuna vsebnost zmanjšana vsaj za 30 odstotkov.

Evropska agencija za varno hrano (EFSA) v svoji obrazložitvi, zakaj je odobrila zdravstveno trditev za fruktozo, pojasnjuje, da se fruktoza v primerjavi z glukozo v prebavnem traktu počasneje absorbira, kar pomeni, da je po uživanju živil s fruktozo povečanje glukoze v krvi manjše kot po uživanju živil z glukozo. Poleg tega preide absorbirana fruktoza neposredno v jetra in je torej njena presnova inzulinsko neodvisna, kar je razlog, da je tudi glikemični indeks fruktoze v primerjavi s sladkorjem nižji.

Odobrena trditev, čeprav ...
V zadnjih letih je bilo objavljenih več znanstvenih člankov, ki kažejo na povezavo med uživanjem večje količine fruktoze (sladke pijače in slaščice) in povečanim tveganjem za nastanek nekaterih civilizacijskih bolezni, kot so debelost, diabetes tipa 2, zamaščena jetra in metabolni sindrom. Nekatere študije tudi navajajo, da uživanje fruktoze in sladkorja s sladkimi pijačami pri mladostnikih povečuje tveganje za nastanek srčno-žilnih obolenj in povišan krvni tlak. V nekaterih člankih prekomerno uživanje fruktoze primerjajo tudi s škodljivimi učinki etanola (alkohola). Presnova fruktoze za razliko od glukoze ni odvisna od inzulina in poteka v jetrih.

Naš nasvet
Fruktozi, dodani živilom, se lahko zlahka izognemo, če uživamo čim manj predelanih sladkih živil in sladkih pijač. Seveda pa moramo ponovno opozoriti, da je treba pri živilih, ki jih uživamo pogosteje, prebrati sestavine na seznamu sestavin, saj bomo lahko tako hitro ugotovili, ali je živilu dodana fruktoza, pogosto v obliki fruktozno-glukoznega sirupa, ali ne.