Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Instant praški z vitamini, iz katerih lahko pripravimo vitaminski napitek, sodijo med prehranska dopolnila in niso primerni za vsakogar in za vsakodnevno uporabo. Vsebujejo tudi veliko sladkorja.

Instant praški z vitamini so zaradi priročnosti in hitre priprave zelo priljubljeni, predvsem med mladimi in celo otroki. Čeprav jih na policah največkrat najdemo med sokovi ali pijačami, jih z njimi ne moremo enačiti. Poleg velike količine sladkorja vsebujejo tudi veliko dodanih vitaminov, zato sodijo med prehranska dopolnila in niso primerni za vsakogar in za vsakodnevno uporabo.

Instant praški z vitamini so večinoma sestavljeni iz sladkorja in citronske kisline, dodano pa imajo aromo sadja (npr. aroma pomaranče). Od aditivov so praškom za lepo barvo dodana barvila, za uravnavanje kislosti natrijevi karbonati ali natrijevi citrati, za zgostitev pa gumi arabikum. Praški z oznako »light« namesto sladkorja vsebuje sladila, kot so sorbitol, natrijev ciklamat in natrijev saharinat.

Tovrstni izdelki vsebujejo dodane vitamine (tudi do 10 različnih vitaminov), nekateri tudi minerale. Najpogosteje vsebujejo vitamine: A, C, B1, B2, B6, B12, E, folno kislino oz. B9, niacin oz. B3, pantotensko kislino oz. B5 in biotin oz. B7.

instant praski

Zaradi večje vsebnosti vitaminov je zato pri uživanju potrebna previdnost, saj gre za prehransko dopolnilo. Tudi prekomerno uživanje vitaminov v daljšem časovnem obdobju nam namreč lahko škodi. Pri večini instant praškov z vitamini lahko z enim kozarcem vitaminskega napitka, pripravljenega po navodilih proizvajalca, v svoje telo vnesemo tudi do 50 % priporočenega dnevnega vnosa za vitamine, ki so v prašku.

Zato moramo biti pri odmerjanju tovrstnih praškov pozorni na opozorila proizvajalca in priporočene dnevne porcije, navedene na embalaži.

Vedeti moramo tudi, da prehranska dopolnila niso nadomestek za uravnoteženo prehrano. Torej uživanje vitaminskih praškov nikakor ne more biti enakovredno uživanju zelenjave in sadja.

Raziskave potrjujejo, da je zaščitni učinek vitaminov in mineralov, zaužitih s hrano, večji kot tistih, ki jih zaužijemo v obliki prehranskih dopolnil. Hrana namreč za razliko od prehranskih dopolnil vsebuje poleg vitaminov in mineralov tudi druge snovi, ki lahko vplivajo na boljši izkoristek oz. delovanje nekaterih vitaminov ali mineralov v našem telesu.

Več informacij lahko najdete v našem tržnem pregledu instant praškov z vitamini iz leta 2016.

Veš kaj ješ nasveti

Ne uživajte prehranskih dopolnil na "lastno pest"

Pred nakupom se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, zlasti če jemljete zdravila za posamezno bolezen ali če želite dopolnilo ponuditi otroku.

Vitaminski praški niso primerni za otroke, mlajše od štirih let

Prepričajte se, da je na vitaminskem prašku označeno, da je namenjen otrokom. Če te označbe ni, je namenjen le odraslim, oziroma starejšim od 14 let.

Pri odmerjanju instant praškov z vitamini bodite pozorni:

  • Žlice in žličke so različno velike in zato lahko hitro prekoračite priporočeni dnevni odmerek vitaminov.
  • Zdrav človek lahko svoje telo z ustrezno količino vitaminov »oskrbi« s pestro in uravnoteženo prehrano.
  • Tovrstni napitki vsebujejo veliko sladkorja. Na primer z enim kozarcem instant praška z vitamini, pripravljenega po navodilih proizvajalca, lahko zaužijemo 16 g oz. 4 kocke sladkorja ali več.
  • Zato priporočamo, da namesto sladkih napitkov za žejo raje izberete vodo ali nesladkani čaj.