Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Police trgovin so v prazničnih dneh polne številnih sladkih figuric. Čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za zelo podobne izdelke, branje seznama sestavin razkrije, da so med njimi velike razlike.

Če je slaščica poimenovana "kakavov izdelek", "sladkorna ploščica" ali "mlečni čokoladni nadomestek", ne vsebuje sestavin, ki so značilne za čokolado.

Ali veste, kako nastane čokolada? Preverite! >

Na seznamu sestavin manj kakovostnih izdelkov poimenovanih kot »sladkorna ploščica«, "mlečni čokoladni nadomestek«, »kakavova figura« na primer ne boste našli kakavovega masla in kakavove mase, temveč rastlinske maščobe (npr. palmovo) in majhen odstotek kakava v prahu.

cokolada instagram

Veš kaj ješ nasvet

  1. Če je ime izdelka `kakavov izdelek´, `sladkorna ploščica´ ali `mlečni čokoladni nadomestek´, je izdelek nadomestek čokolade. Branje seznama sestavin pa razkrije tudi resnično sestavo izdelka.
  2. V izdelkih, ki niso čokolada, so na začetku seznama sestavin sladkor, rastlinska maščoba in sirotka ali posneto mleko v prahu. Sledi odstotek kakava v prahu, v našem primeru ne-čokoladne figure 5 odstotkov kakava v prahu. Tudi cena je običajno nižja in tokrat žal tudi odraža kakovost.
  3. Namesto kakavovih raje izberite bolj kakovostne izdelke iz čokolade s čim večjim deležem kakavovih delov.