Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Vabimo vas na novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavili novo nadgradnjo mobilne aplikacije VešKajJeš. Kdaj? V sredo, 10. novembra, prek aplikacije Zoom.

Trend dodajanja sladil v živila, predvsem v brezalkoholne pijače, v zadnjih letih strmo narašča. Najdemo jih lahko v mnogih izdelkih, ne le v pijačah in sladicah, temveč tudi v mlečnih izdelkih, žvečilnih gumijih in zobnih pastah ali vloženi rdeči pesi!

V nedavni raziskavi so na Inštitutu za nutricionistiko pregledali sestavo brezalkoholnih pijač na slovenskem trgu in ugotovili, da se je med letoma 2017 in 2019 delež razpoložljivih brezalkoholnih pijač s sladili povečal za 17 %, do leta 2020 pa že kar za 53 %. Takšen trend potrjujejo tudi podatki o prodaji.

Potrošniki tako lahko na živilih, predvsem brezalkoholnih pijačah, vse pogosteje opazijo oznake, kot so »brez dodanega sladkorja«, »zmanjšana energijska vrednost«. A pogosto šele podrobnejši pogled na označbo razkrije, da so živilu namesto sladkorja dodana sladila. Kaj pravzaprav so sladila? So res tako zdrava zamenjava sladkorja? Kakšne so njihove prednosti, pomanjkljivosti? Kakšni so trendi uporabe sladil v svetu in Sloveniji? So varna za uživanje?

Na vsa ta vprašanja in kako vam pri prepoznavi sladil lahko pomaga aplikacija VešKajJeš, bodo odgovorili sogovorniki na novinarski konferenci, ki bo v sredo, 10. novembra 2021, ob 10. uri, prek aplikacije Zoom (Meeting ID: 835 8038 3535/ Passcode: 207802)

Vaši sogovorniki bodo:

  • prof. dr. Igor Pravst in doc. dr. Anita Kušar, Inštitut za nutricionistiko,
  • dr. Bojan Blažica, Institut "Jožef Stefan",
  • Melita Kogovšek, Zveza potrošnikov Slovenije,
  • dr. Urška Blaznik in dr. Sandra Radoš Krnel, Nacionalni inštitut za javno zdravje

Nadgradnja aplikacije je bila izvedena v okviru programa Veš, kaj ješ, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

Vljudno vabljeni!