Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

V pustnem času kupimo največ krofov, a pregled predpakiranih krofov, je pokazal, da so med krofi razlike, zato je pomembno, da znamo izbrati.
Svetujejo, da se izognite predvsem tistih, ki vsebujejo delno hidrogenirane maščobe in fosfatov (difosfat ali E 450). Vse te informacije najdete na seznamu sestavin! Želite krof brez aditivov? Pripravite jih doma!

Deklaracija = Informacija
Na ZPS smo pregledali več predpakiranih krofov. Že pogled na hranilno tabelo razkrije, da večinoma vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in sladkorja. V povprečju so pregledani predpakirani krofi v 100 g vsebovali 14 g maščobe, od tega 7 g nasičenih maščobnih kislin, in 16 g sladkorja ter 0,7 g soli.

Preverite: tržni pregled predpakiranih krofov: med krofi SO razlike!

S seznama sestavin lahko razberete tudi, ali krofi vsebujejo `delno hidrogenirano maščobo´, ki je sicer cenejša surovina, a hkrati to lahko pomeni, da izdelek vsebuje trans maščobne kisline, ki nastanejo pri določenih postopkih hidrogenacije maščob. Uživanje trans maščobnih kislin je škodljivo za naš srčno-žilni sistemu, saj trans maščobne kisline zvišujejo `slab´ (LDL) holesterol in hkrati znižujejo `dober´ (HDL) holesterol. Trans maščobne kisline pa nastajajo tudi pri daljšem segrevanju olja na višjih temperaturah, npr. pri cvrtju krofov.

Z aditivi ne skoparijo
Predpakirani krofi vsebujejo številne aditive, ki med drugim omogočajo, da ostane krof skoraj nespremenjen do konca roka uporabe, ki je nekje tri do štiri dni.

V testo za pripravo krofov so najpogosteje dodani razni emulgatorji: mono- in digliceridi maščobnih kislin (E 471), lecitini (E 322), tartratni mono- in diacetilestri mono- in digliceridov maščobnih kislin (E 472e), natrijev stearoil-2-laktilat (E481), ter sredstva za vzhajanje:(difosfati – E 450) in natrijevi karbonati (E 500), sredstvo za obdelavo moke (askorbinska kislina – E 300), barvila (karoteni – E160a) in arome. Med aditivi velja opozoriti tudi na skupino fosfatov – predpakiranim krofom kot sredstva za vzhajanje pogosto dodajajo difosfate (E450). Prevelik vnos fosforja je za naše telo škodljiv, saj vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema.

VešKajJeš: preverite prehranski profil krofov, ki jih imamo v bazi živil

Kako izbrati krof?

  • Poglejte na hranilno tabelo in izberite krof, ki vsebuje manj kot 15g sladkorja in manj kot 20 g maščobe v 100 g izdelka.
  • Na seznamu sestavin se prepričajte, da krof ne vsebuje delno hidrogenirane maščobe, ki je lahko dodaten vir zdravju škodljivih trans maščobnih kislin.
  • Izberite krof, ki vsebuje čim manj dodanih aditivov, predvsem se izognite fosfatom (difosfat ali E 450).