Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Zdrava in uravnotežena prehrana pripomore k splošnemu zdravju, počutju, delovni storilnosti in uspešnemu opravljanju študijskih obveznosti. Vendar subvencionirani študentski obroki, ki so danes na voljo študentom, glede na hranilno sestavo pogosto niso primerni za vsakodnevno prehranjevanje.

Rezultati analize 35 študentskih obrokov kažejo, da subvencionirani obroki mnogokrat niso uravnoteženi, predvsem pa vsebujejo premalo zelenjave. Redno uživanje neuravnoteženih obrokov lahko v kombinaciji z odsotnostjo telesne dejavnosti pomembno prispeva k naraščajočemu trendu čezmerne telesne mase, debelosti in drugih kroničnih nenalezljivih bolezni med mlajšo odraslo populacijo.

Kako izbrati zdravo in uravnoteženo glavno jed "na bone"?

Uravnotezen obrok 1200px

Primera manj uravnoteženih glavnih jedi, ki so na voljo v študentski ponudbi

Ocvrte ribje palčke in ocvrt krompirček

ribe in krompircek

Jedem, ki vsebujejo več kot eno ocvrto sestavino, se zaradi večje vsebnosti maščob raje izognite. Prav tako namesto visoko predelanih izdelkov iz mesa in rib, kot so ribje palčke, raje izberite nepredelane kose mesa ali ribe. Ne pozabite tudi na dodatek sezonske zelenjavne priloge.

Njoki s sirom

njoki s sirom

Njoki s sirom so priljubljena brezmesna izbira, a na takšnem krožniku manjka zelenjava. Ta je pomemben vir vitaminov, mineralov, prehranske vlaknine in drugih bioaktivnih snovi. Hkrati je tudi dobro »polnilo«, saj zmanjšuje energijsko gostoto obroka in s tem daje večji občutek sitosti.

Primera bolj uravnoteženih glavnih jedi, ki so na voljo v študentski ponudbi

Na žaru pečeni trakovi piščančjih prsi z arašidovo omako, mehiški fižol, riž in solata

piscancje prsi

Piščančja prsa brez kože in fižol so kakovosten vir beljakovin. Količina ogljikovo-hidratnega živila, v tem primeru riža, je primerno odmerjena. Krožnik je uravnotežen tudi glede na količino sveže zelenjavne priloge.

Rdeči okun, krompir, zelenjava in tržaška omaka

ribe prava izbira

Ribe bi morale biti pomemben del naše prehrane. Priporočljivo je uživanje rib enkrat do dvakrat tedensko, predvsem kot zamenjavo za rdeče meso in mesne izdelke . Obrok na sliki nosi tudi simbol Prava izbira. V primerjavi s ostalimi obroki je na skupno povprečje vseboval več zelenjave in manj ogljikovih hidratov v glavni jedi. V glavni jedi je bila tudi cela riba, ki je prehransko bolj ustrezna izbira.