Pogoji prikazovanja znaka varovalnega živila v mobilni aplikaciji VešKajJeš
Pogoji prikazovanja znaka varovalnega živila v mobilni aplikaciji VešKajJeš izvirajo iz zgodovine pravil Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, ki so bila leta 2021 nadgrajena v okviru nacionalnega raziskovalnega projekta V3-1901 »Merila za dodeljevanje simbola za dodatno označevanje živil z ugodnejšo prehransko sestavo« (vir), in leta 2023 dopolnjena s posodobitvami za nekatera rastlinska olja in sire:
Splošna merila
Znak se lahko uporablja za predpakirana živila izbranih skupin živi, če v živilu niso bila uporabljena barvila iz Priloge V Uredbe (ES) št. 1333/2008 in aditivi iz funkcijskega razreda sladil, kot jih določa Priloga I Uredbe (ES) št. 1333/2008 o aditivih za živila.
Dodatna merila za izbrane skupine živil
skupina živil |
uporaba znaka oziroma mejne vrednosti hranil na 100 g oz. ml živila |
dodatni pogoji in opombe |
4b. mleko, mlečni napitki |
Znak se uporablja: - maščobe do 1,8 g |
- brez dodanih sladkorjev |
4c. rastlinski napitki |
Znak se uporablja: - maščobe do 1,8 g |
- brez dodanih sladkorjev |
4d. energijske pijače |
Znak se ne uporablja |
|
4e. druge pijače |
||
1. naravne mineralne vode |
Znak se uporablja brez omejitve hranil |
|
2.brezalkoholne pijače |
Znak se uporablja: - sladkor do 2,5 g |
- energija do 80 kJ - brez dodanih sladkorjev |
5. sladoledi |
Znak se ne uporablja |
|
6. žita za zajtrk |
Znak se uporablja: - sladkor do 13 g - maščobe do 10 g - sol do 1,2 g - vlaknine vsaj 6 g |
|
7a. jogurti, kislo mleko in podobna živila |
Znak se uporablja: - maščobe do 1,8 g - sladkor do 10 g |
- vsebovani sladkorji izvirajo le iz mleka, sadja/zelenjave oz. pripravkov iz sadja in zelenjave) - skupina zajema tudi jogurtom podobna živila, ki imajo primerljiv namen uporabe, vključno z naravnimi ali sadnimi zgoščenimi jogurti, sadnimi skutami ipd. |
7b. smetana, maslo |
Znak se ne uporablja |
|
8. siri (vključno s svežim sirom/skuto) |
||
- trdi siri |
Znak se uporablja: - maščobe do 15 g - sol do 1,8 g |
|
- sveži sir, skuta |
Znak se uporablja: - maščobe do 3 g - sol do 0,3 g |
- brez dodanih sladkorjev - skupina ne zajema podloženih sadnih skut in podobnih izdelkov. |
9. gotove, pred- pripravljene in sestavljene jedi |
Znak se ne uporablja |
|
10. mlečni namazi, druge masti in olja |
||
- mlečni namazi |
Znak se uporablja: - nasičene maščobe do 14 g - sol do 1,3 g |
- brez dodanih sladkorjev |
- druge masti |
Znak se ne uporablja. |
|
- rastlinska olja |
Znak se uporablja - nasičene maščobe do 20% skupnih maščob - enkrat nenasičene maščobe vsaj 45% skupnih maščob |
-izdelki so lahko aromatizirani (npr. z dišavnicami idr.) |
11. kruh, krušni izdelki in sušeni izdelki iz žit |
Znak se uporablja: - maščobe do 10 g - sladkor do 5 g - sol do 1,2 g - vlaknina vsaj 5 g |
|
12. žita, riž, sveže ali sušene testenine, kuhane testenine, Stročnice |
Znak se uporablja: - maščobe do 10 g - sladkor do 5 g - sol do 1,0 g - vlaknina vsaj 5 g |
|
13. sveže in zmrznjeno meso (tudi perutnina in ribe) |
Znak se uporablja: - maščobe do 3 g - sol do 1,0 g |
|
14. izdelki iz mesa (tudi perutnina in ribe) |
Znak se uporablja: - maščobe do 3 g - sol do 1,7 g |
|
15. sveže in zmrznjeno sadje, zelenjava in stročnice |
Znak se uporablja |
|
16. predelano sadje, zelenjava in stročnice |
Znak se uporablja: - maščobe do 5 g - sol do 1 g |
|
17. omake in prelivi |
Znak se ne uporablja |
|
18. prehranska dopolnila |
Znak se ne uporablja |
Skupine živil so podrobneje opredeljene v dokumentu Prehranske smernice za oblikovanje pravil ravnanja za zaščito otrok pred neprimernimi komercialnimi sporočili (Ministrstvo za zdravje RS, julij 2006), dostopnem na osrednjem spletnem mestu državne uprave.