Sestavine
- 1000 g bavarskih kivijev (ali druge vrste kivija)
- 300 g jabolk Granny Smith
- 400 g sladkorja
- 1 žlica limoninega soka
- 100 ml vode
Navodila za pripravo
- Oprane kivije s pulpo vred narežemo na koščke.
- Jabolka operemo, odstranimo sredico s pečkami in jih z olupkom vred narežemo na koščke.
- Narezano sadje prenesemo v večji lonec, dodamo vodo in limonin sok ter zavremo. Ko zmes zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo na srednjem ognju približno 20 minut oz. dokler se jabolka ne zmehčajo – to preverimo z vilicami.
- Kuhano zmes obdelamo s paličnim mešalnikom, dokler ni kar se da homogena.
- Dodamo sladkor in mešamo dokler se le-ta popolnoma ne raztopi.
- Pri visokem ognju in konstantnem mešanju kuhamo džem nadaljnjih 20 minut.
- Po pretečenem času kanemo žlico džema na hladen krožnik in le-tega nagnemo. Če džem zelo hitro steče po krožniku navzdol, potem še ni dovolj zgoščen, zato nadaljujemo s kuhanjem in ponovno preverimo čez nekaj minut. Če pa se kapljica strdi oz. steče po krožniku za le minimalno razdaljo, je džem pripravljen za polnjenje.
- Steklene kozarce napolnimo s še vročim džemom, tesno pritrdimo pokrov in jih obrnemo na glavo. Tako se v kozarcu vzpostavi vakuum, ki omogoča tesno zapiranje.
- Džem shranjujemo v hladnem in temnem prostoru, kot je to domača shramba.
- Uporabimo ga lahko kot namaz ali kot dodatek k različnim sladicam.
Prehranski profil | |||
---|---|---|---|
Na 100 g obroka | Na porcijo/osebo (70 g) | ||
Energijska vrednost | 137 kcal | 28 kcal | |
Maščobe | 0,3 g | 0,1 g | |
Nasičene maščobne kisline | 0,02 g | 0 g | |
Sladkor | 28,7 g | 5,7 g | |
Sol | 0 g | 0 g | |
Prehranska vlaknina | 2,0 g | 0,4 g | |
Beljakovine | 0,7 g | 0,1 g | |
Ogljikovi hidrati | 32,4 g | 6,5 g |
*Izračun hranilne vrednosti je narejen s pomočjo platforme OPKP.
Avtorica recepta: Nuša Šalamija