Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Kivijev džem z jabolki

Zajtrk

Kivijev džem z jabolki

Sestavine

  • 1000 g bavarskih kivijev (ali druge vrste kivija)
  • 300 g jabolk Granny Smith
  • 400 g sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 100 ml vode

Navodila za pripravo

  1. Oprane kivije s pulpo vred narežemo na koščke.
  2. Jabolka operemo, odstranimo sredico s pečkami in jih z olupkom vred narežemo na koščke.
  3. Narezano sadje prenesemo v večji lonec, dodamo vodo in limonin sok ter zavremo. Ko zmes zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo na srednjem ognju približno 20 minut oz. dokler se jabolka ne zmehčajo – to preverimo z vilicami.
  4. Kuhano zmes obdelamo s paličnim mešalnikom, dokler ni kar se da homogena.
  5. Dodamo sladkor in mešamo dokler se le-ta popolnoma ne raztopi.
  6. Pri visokem ognju in konstantnem mešanju kuhamo džem nadaljnjih 20 minut.
  7. Po pretečenem času kanemo žlico džema na hladen krožnik in le-tega nagnemo. Če džem zelo hitro steče po krožniku navzdol, potem še ni dovolj zgoščen, zato nadaljujemo s kuhanjem in ponovno preverimo čez nekaj minut. Če pa se kapljica strdi oz. steče po krožniku za le minimalno razdaljo, je džem pripravljen za polnjenje.
  8. Steklene kozarce napolnimo s še vročim džemom, tesno pritrdimo pokrov in jih obrnemo na glavo. Tako se v kozarcu vzpostavi vakuum, ki omogoča tesno zapiranje.
  9. Džem shranjujemo v hladnem in temnem prostoru, kot je to domača shramba.
  10. Uporabimo ga lahko kot namaz ali kot dodatek k različnim sladicam.
Prehranski profil
    Na 100 g obroka Na porcijo/osebo (70 g)
   Energijska vrednost  137 kcal  28 kcal
Zelena luč na prehranskem semaforju  Maščobe  0,3 g 0,1 g
Zelena luč na prehranskem semaforju  Nasičene maščobne kisline  0,02 g 0 g
Rdeča luč na prehranskem semaforju  Sladkor  28,7 g 5,7 g
 Zelena luč na prehranskem semaforju  Sol  0 g 0 g
   Prehranska vlaknina  2,0 g 0,4 g
   Beljakovine  0,7 g 0,1 g
   Ogljikovi hidrati  32,4 g 6,5 g

*Izračun hranilne vrednosti je narejen s pomočjo platforme OPKP.   

Avtorica recepta: Nuša Šalamija