Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Sadni napitki so energijsko bogata živila. Prekomeren vnos energije iz kateregakoli vira je povezan z večjim tveganjem za prekomerno telesno maso in druge kronične nenalezljive bolezni še posebno takrat, kadar nismo zadostno telesno dejavni. Zato velja priporočilo, da zaradi visoke vsebnosti sladkorja, vse sladke napitke omejimo.

Na spodnji grafiki smo primerjali količino sladkorja v embalažni enoti petih napitkov: soka, nektarja in treh sadnih pijač.

sladkor sadni napitki 1jpg

*barve ob podatku o vsebnosti sladkorja predstavljajo vrednosti sladkorja na 100 g glede na prehranski semafor
*kocka sladkorja ≈ 4 g

Kaj je razlika med sokom, nekaterjem in sadno pijačo preverite tukaj.

Pri oceni prehranskega profila pijač vam je lahko v pomoč brezplačna mobilna aplikacija VešKajJeš, ki s pomočjo barv semaforja pove, koliko posameznega hranila je v izdelku. Priporočamo, da izbirate napitke, pri katerih na prehranskem semaforju za sladkor zasveti zelena luč. To so napitki, ki vsebujejo 2,5 g sladkorja / 100 g ali manj. Za potešitev žeje pa sta najboljši izbiri voda ali nesladkani čaj.

Veš, kaj ješ nasvet:

  1. Za žejo izberite vodo ali nesladkani čaj. Zaradi visoke vsebnosti sladkorjev, pa po sladkih napitkih posegajte redkeje.
  2. Sadne napitke raje nadomestite s svežim sadjem. Ob uživanju sadja bo namreč vaš občutek sitosti dolgotrajneši. V telo pa boste vnesli tudi več hranilnih snovi, kot so vitamini, minerali in prehranska vlaknina.