V zadnjem času lahko vse pogosteje na živilih opazimo različne trditve, kot sta »brez dodanega sladkorja« ali »zmanjšana energijska vrednost«. Kaj se pravzaprav skriva za temi trditvami? Kaj nam razkrije podrobnejši pogled na označbo?

Delež brezalkoholnih pijač s sladili se povečuje

Vse več izdelkov na trgovskih policah vsebuje sladila – ta se lahko nahajajo v povsem običajnih izdelkih (npr. mlečni izdelek), najpogosteje pa jih najdemo v brezalkoholnih pijačah. Prav pri brezalkoholnih pijačah se je delež izdelkov s sladili najbolj povečal. Med vsemi brezalkoholnimi pijačami je bilo leta 2017 le 13 odstotkov pijač s sladili, leta 2020 pa že kar 20 odstotkov!

Kaj so sladila?

To so snovi, ki se v živilih ali ali kot namizna sladila uporabljajo zaradi sladilnih lastnosti. Spadajo med aditive. Označena so s črko E in pripadajočo številko iz serije 900 (izjemi sta sorbitol E420 in manitol E421). Sladila so večinoma narejena sintezno, redko so pridobljena z ekstrakcijami iz naravnih surovin (npr. iz stevije).

sladila nastevanje

Kje vse najdemo sladila?

V brezalkoholnih pijačah, mlečnih izdelkih (fermentirani mlečni izdelki z okusi, skyr, pudingi …), sladoledih, kečapih, marmeladah, kosmičih za zajtrk, čokoladah, žvečilnih gumijih ter tudi v nekaterih vloženih rdečih pesah!

sladila izdelki

Izdelke s sladili bo sedaj lažje najti!

Po nedavni nadgradnji brezplačne mobilne aplikacije VešKajJeš, kjer lahko dobite uporabne informacije o alkoholnih pijačah, je sedaj na voljo nova nadgradnja.

sladila izdelek app

Ob skeniranju črtne kode izdelka bo sedaj prikazana tudi informacija, če izdelek vsebuje sladilo. Primerjanje izdelkov bo tako še lažje, vaša izbira v trgovinah pa bolj enostavna.

Z aplikacijo Veškajješ boste izvedeli več

Z uporabo aplikacije VešKajJeš lahko hitro in enostavno preverimo kakšne so vrednosti tako sladkorjev kot tudi maščob, nasičenih maščob ter soli, ter tako izberemo prehransko najbolj ustrezen izdelek.

Google play App store

Preveri prehranski profil

Z embalaže prepiši hranilne vrednosti izdelka in preveri, ali mu zasveti rdeča, rumena ali zelena luč. Vnesi vrednosti na 100 g ali 100 ml izdelka.

Vsebnost je primerna zdravemu prehranjevanju! Super izbira!
Vsebnost je rahlo nad mejo zdravega. Ne pretiravaj s količino!
x Vsebnost ni najboljša! Tega izdelka zaužij čim manj in ne pogosto.

 

Maščobe

g

Na. Mašč. Kisl.

g

SLADKOR

g

SOL

g

Preh. vlaknine

g

Maščobe

g

Na. Mašč. Kisl.

g

SLADKOR

g

SOL

g

Tabela vsebnosti

HRANA
(g na 100 g)
x
Maščobe 3 g 3 - 20 g 20 g
Nasičene mašč. kisl. 1 g 1 - 5 g 5 g
Sladkor 5 g 5 - 15 g 15 g
Sol 0,3 g 0,3 - 1,5 g 1,5 g
Prehranske vlaknine 6 g 3 - 6 g 3 g

 

       
PIJAČA (g na 100 ml) x
Maščobe 1,5 g 1,5 - 10 g 10 g
Nasičene mašč. kisl. 0,75 g 0,75 - 2,5 g 2,5 g
Sladkor 2,5 g 2,5 - 6,3 g 6,3 g
Sol 0,3 g 0,3 - 1,5 g 1,5 g

Tabela vsebnosti

Tabela vsebnosti